neděle 15. února 2015

Drobenkový koláč s borůvkami

Jeden z mých oblíbených koláčů, který je jednoduchý, lehký a svěží a zaručeně bude mít vždy úspěch.
U nás doma pravidelně vítězí třeba nad cheesecakem.



Suroviny na korpus a drobenku:
100 gramů másla
1 hrnek polohrubé mouky
půl hrnku moučkového cukru
půl sáčku kypřícího prášku

Suroviny na náplň:
 1 balení polotučného tvarohu
1 kelímek zakysané smetany
půl hrnku moučkového cukru
půl hrnku mléka
1 sáček  vanilkového cukru
1 sáček pudinkového prášku (vanilkový)
200 g borůvek

Dortovou nebo vyšší koláčovou formu si vyložíme pečícím papírem. Zabere to sice chvíli času, ale rozhodně se to vyplatí. Z mouky, kypřícího prášku, moučkového cukru a změklého másla vypracujeme drobenku. Jednu třetinu si odložíme stranou a zbytek upěchujeme rovnoměrně na dno formy. 
Předehřejeme si troubu na 180 °C a připravíme náplň. Smícháme tvaroh se zakysanou smetanou a cukrem a dále přidáme pudinkový prášek a vanilkový cukr. Podle potřeby přilijeme mléko, abychom dosáhli jemné krémové konzistence.. Jestliže by byla směs až příliš tekutá, je možné mléko vynechat.
Nakonec do směsi lehce vmícháme omyté borůvky a směs nalijeme na drobenkový korpus. 
Navrch rovnoměrně rozmístíme zbylou drobenku.
Pečeme v troubě 30 až 45 minut (v závislosti na troubě) do doby až bude mít drobenka zlatavou barvu a náplň bude pevná.

malinová verze

borůvková verze

Žádné komentáře:

Okomentovat