středa 25. února 2015

Jednoduché lasagne bolognese

Tento recept na lasagne není úplně ten pravý italský, ale mě se doma kvůli uspoře času hodně osvědčil a dělám ho daleko častěji než podle tradičního postupu. Toto jídlo mám opravdu moc ráda
a vařím ho často, ale ruku na srdce, není vždy dostatek času vytvářet domácí pravé ragú. A recept níže podle mě spojuje jak časovou úsporu, tak velmi dobrou chuť.



Suroviny na 6 porcí:
12 plátů lasagní
800 g mletého masa (nejlépe míchané hovězí a vepřové)
1/2 litru hotové rajčatové omáčky na těstoviny - doporučuji Panzani Primavera
1 plechovka sekaných rajčat s bazalkou
200 ml hovězího vývaru
1 cibule nakrájená nadrobno
4 lžíce oleje
2 snítky čerstvého oregana a malá hrst nasekané čerstvé bazalky
sůl a čerstvě mletý pepř
50 g jemně strouhaného parmezánu

na bešamel:
50 g másla
600 ml plnotučného mléka
4 lžíce hladké mouky
1 bobkový list, 3 hřebíčky
strouhaný muškátový oříšek, sůl

Postup:
Ve velké hlubší pánvi si rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme mleté maso a postupně mícháme a opékáme asi 7 minut až se začne rozpadat na malé hrudky. Když je maso dobře opečené přilijeme rajčatovou omáčku, drcená rajčata a nakonec také vývar. Směs štědře osolíme a opepříme a přidáme bylinky. Nezakryté necháme provářet asi 10 minut.

Mezitím si předehřejeme troubu na 180°C a začneme připravovat bešamel. V menším rendlíku ohřejeme mléko spolu s bobkovým listem a hřebíčky. Ve dalším rendlíku (s nepřilnavým povrchem) připravíme jíšku - rozehřejeme máslo a postupně do něj zašleháváme hladkou mouku. Vzniklou jíšku necháme za stálého mícháme chviličku probublávat, pozor ale ať příliš neztmavne. Vzápětí k jíšce postupně přiléváme horké mléko a metličkou důkladně prošleháváme, aby se nevytvořily hrudky. Vaříme na mírném ohni do zhoustnutí a ještě necháme několik minut mírně provářet. Výsledná konzistence by měla být krémová a hladká. Hotový bešamel odstavíme s plotny a dochutíme solí
a muškátovým oříškem.

Nyní začneme do obdélníkového pekáčku skládat jednotlivé vrstvy.
Já osobně lasagně dopředu nepředvářím a nikdy se mi nestalo, že by byly po upečení tvrdé. Doporučuji dodržet následující tipy:
- dejte si pozor, aby byla omáčka dostatečně tekutá a ne příliš tuhá
- jednotlivé vrstvy těstovin pokrývejte směsí tak, aby nezůstalo žádné nezakryté místo
-než začnete skládat první vrstvu lasagní, rozprostřete na dno symbolické množství omáčky


Začínáme vrstvit pláty lasagní (ty se mohou lehce překrývat), dále část masové omáčky a nakonec vrstvu bešamelu. Vše zopakujeme ještě dvakrát, abychom získali tři vrstvy těstovin. Úplně poslední vrstvou je bešamel, který posypeme parmezánem po celém povrchu. Pekáč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 40 minut dokud povrch není zlatavý.






Žádné komentáře:

Okomentovat