úterý 24. února 2015

Mrkvový dort (carrot cake)

Tento dort se proslavil především díky řetězci kaváren Starbucks. Na mnohé lidi působí už jen název dortu trochu děsivě a z principu se mu vyhýbají. Ale nenechte se mýlit - nejedná se o žádný ultra alternativní zdravý dort, nýbrž o velkou dobrotu, kterou si zamilujete, aniž byste to možná čekali.


Suroviny:
2 velké mrkve (asi 250 gramů)
150 gramů třtinového cukru 
7 lžic slunečnicového nebo řepkového oleje
2 vejce
130 gramů hladké mouky
50 gramů strouhaného kokosu
50 gramů rozinek
půl sáčku prášku do pečiva
1 vrchovatá lžička mleté skořice
půl lžičky strouhaného muškátového oříšku
 olej a strouhanka na vymazání formy

na krém:
200 gramů termizovaného sýra, např. Philadelphia
dobře se mi také místo sýra osvědčil polotučný tvaroh
75 gramů změklého másla
5 lžic moučkového cukru


Postup:
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Mrkev oškrábeme a nastrouháme na jemno. Do misky dáme mrkev, olej, vejce, cukr a dobře promícháme. Přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem, kokos a rozinky a nakonec skořici a muškátový oříšek. Všechny suroviny důkladně vymícháme a poté nalijeme do vymazané dortové formy (průměr 20 cm) vysypané strouhanku. Já ráda používám právě strouhanku, protože dodá dortu křupavý okraj. Dort pečeme asi 45 minut, dokud těsto nebude uvnitř pevné (vyzkoušíme pomocí špejle). Jestliže by korpus navrchu příliš rychle zlátl, snížíme teplotu.
Při pečení si nachystáme krém, který po vychladnutí dortu natřeme po celém jeho povrchu. Krém připravíme utřením másla s moučkovým cukrem, do kterého postupně přidáváme sýr. Doporučuji nechat sýr před přípravou odležet v pokojové teplotě - zabráníte tak hrudkám v krému při styku másla se sýrem z lednice.
Mrkvový dort potřeme krémem a zdobíme podle vlastní fantazie, velmi efektní je vytvořit si několik marcipánových mrkviček, kterými ozdobíme povrch dortu.
Po dokončení dáme dort alespoň na hodinu vychladit do lednice.

Žádné komentáře:

Okomentovat