úterý 17. února 2015

Piškotové dortíky s malinovou pěnou

Tyto dortíky převzaté z Pečených Dobrot nadchly celou rodinu. Je to klasická letní záležitost krásně provoněná malinami, která hosty zaujme svojí neotřelostí.


Suroviny na 6 porcí:
 na piškot:
175 gramů másla
175 gramů krupicového cukru
175 polohrubé mouky
půl sáčku prášku do pečiva
3 vejce
kůra z poloviny pomeranče

na malinovou pěnu:
350 gramů malin
4 lžíce šťávy z pomeranče
1 lžíce práškové želatiny.
50 gramů moučkového cukru
200 gramů hustého bílého jogurtu (řeckého typu)
150 ml ušlehané smetany ke šlehání

na ozdobu:
100 ml ušlehané smetany na šlehání

Pomůcky:
forma na pečení - nejvhodnější je obdélníková forma velikosti poloviny plechu. Můžete použít jakýkoli vyšší plech, ze které je poté možné vykrojit 6 koleček o průměru asi 7,5 cm
vykrajovací kolečko nebo skleničky o průměru 7-7,5 cm.
kruhové formičky bez dna (silikonové nebo kovové) se stejným průměrem

Postup:
Trouby si předehřejeme na 190 °C. Dále ušleháme změklé máslo s cukrem do nadýchané konzistence a přidáváme postupně vejce, která do směsi dobře zašleháme. Poté už pouze lžící přimícháme pomerančovou kůru a v postupných dávkách přidáváme mouku promíchanou s kypřícím práškem.
Pečící formu si dáme na plech a naplníme jí těstem. Pečeme v troubě asi 15 minut dokud korpus nebude na povrchu zlatavý. Po upečení ho necháme chladnout ve formě.
Dále připravíme náplň do dortíků. Několik malin si odložíme stranou na ozdobu a zbývající rozmixujeme a poté propasírujeme přes jemné síto, abychom oddělili jadýrka.
Želatinu dáme do misky, přelijeme ji pomerančovou šťávou a necháme bobtnat. Poté si misku postavíme do rendlíku s vroucí vodou a mícháme dokud se želatina nerozpustí. Želatinu pak vmícháme do malinové omáčky, přidáme cukr a jogurt. Nakonec opatrně vmícháme šlehačku a dobře promícháme, aby se všechny suroviny dobře spojily. Směs dáme chladit než začne želatina tuhnout, mezitím ji několikrát promícháme.
Ve vychladlém korpusu mezitím vykrájíme 6 koleček, které poté rozřízneme podélně na polovinu.
Připravíme si kruhové formičky a do každé vložíme na dno jedno vykrojené kolečko. Když malinová pěna začíná pomalu tuhnout, rozdělíme ji rovnoměrně do všech formiček. Pěnu zakryjeme druhou polovinou koleček a dáme do ledničky chladit asi na hodinu.
Když je malinová pěna tuhá, příborovým nožem opatrně uvolníme pěnu od stěn formiček a dortíky vytlačíme ven. 
Hotové dortíky ozdobíme šlehačkou pomocí zdobícího sáčku a doprostřed dáme několik malin, které jsme si ponechali na ozdobu.

Mě už maliny nezbyly, tak jsem dortíky ozdobila čerstvými jahodami :)



Žádné komentáře:

Okomentovat