neděle 1. března 2015

Dort Princezna (Prinsesstarta)

Tento veselý zelený dort je populární hlavně ve skandinávských zemích, především ve Švédsku. 
Tak jako tomu bývá většinou, existuje několik variant dezertu. Původní dort je ve vrstvách plněn vanilkovým pudinkovým krémem a šlehačkou. Mně ale zaujala odlehčená varianta z Apetitu se šlehačkou a mandarinkami.



Suroviny:
na piškot (forma s průměrem) 24 cm:
4 vejce
1 lžička strouhané kůry z citronu
40 ml slunečnicového oleje
120 g krupicového cukru
140 g polohrubé mouky
olej a polohrubá mouka na vymazání formy

na náplň:
1 malá plechovka mandarinek v nálevu
1 l smetany ke šlehání (vychlazená)
4 sáčky ztužovače šlehačky
1 sáček vanilkového cukru
půl menší skleničky domácího rybízového džemu

na potažení:
500 - 600 g  bílé potahovací hmoty 
pár kapek zelené gelové potravinářské barvy (Wilton)
moučkový cukr na podsypání

Postup:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Na korpus vyšleháme žloutky s citronovou kůrou a postupně přiléváme olej. V jiné nádobě si vyšleháme bílky s cukrem a špetkou soli až vznikne tuhý sníh. Ke sněhu vlijeme žloutky, postupně přisypáváme mouku a zlehka mícháme dokud směs není kompaktní. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme asi 25 minut dokud korpus není na povrchu zlatavý. Necháme chladnout na mřížce a poté teprve vyjmeme z formy.
Zchladnutý korpus podélně rozřízneme. Smetanu ušleháme se ztužovačem a vanilkovým cukrem. Spodní část korpusu potřeme polovinou připravené marmelády a malou částí šlehačky, na kterou rovnoměrně rozložíme okapané mandarinky. Opět potřeme slabou vrstvou šlehačky a přiklopíme vrchní část korpusu. I tuto část korpusu potřeme zbývající marmeládou a na dort navrstvíme všechnu šlehačku. Tu roztíráme paletovým nožem do tvaru pravidelné hladké kopule. Poté dort uložíme do chladu
Jestliže často pečete různé dorty, dlouhý cukrářský nůž a paletový nůž se vám doma bude určitě hodit. Paletový nůž vypadá trochu jako špachtle, je to širší nůž se zaoblenou špičkou, který je nejlepší na roztírání polev a krémů.
Mezitím, co dort tuhne, připravíme si potahovací hmotu. Malou část si oddělíme na ozdoby a zbytek hmoty obarvíme. 
Většinou se doporučuje obarvenou hmotu nechat hodinu odpočívat, takže tento krok můžete udělat jako první než začnete péct korpus. Není to ale nutné.
Před obarvením hmotu dobře propracujeme na vále poprášeném moučkovým cukrem a teprve poté přidáme pár kapek zelené barvy (stačí opravdu málo). Barvu zapracováváme tak dlouho, dokud nemá hmota jednotnou barvu a požadovaný odstín. Před vyvalováním musí být hmota opět dobře prohnětená, aby se s ní dobře pracovalo.
Já doporučuji vyvalovat mezi dvěma kusy potravinářské fólie, zamezíme tak jakémukoliv přilepování fondánu na vál.
Vyvalujeme kulatý plát o síle asi 3 mm a takové velikosti, abychom mohli pokrýt celý dort i s rezervou. Vyválený plát podebereme dvěma rukama a přeneseme na připravený dort. Dlaněmi odshora uhlazujeme povrch, aby byl hladký a bez záhybů. Přečnívající okraje odkrojíme těsně podél okraje dortu. Z čistých odřezků můžeme vyrobit různé ozdoby na dort. Můžeme vyválet dva hady a zatočit je do copu, který pak obtočíme okolo spodní hrany dortu. Je to chytré řešení pro zakrytí nedostatků při začišťování fondánu.

Ze zbylého bílého fondánu vykrajujeme libovolné malé tvary, kterými ozdobíme povrch dortu. Spodní stranu ozdoby stačí potřít vodou      a lehce přitlačit na povrch. Hotový dort dáme vychladit do ledničky.









Žádné komentáře:

Okomentovat