sobota 28. března 2015

Risotto s červenou řepou a sýrem feta podávané s kuřecími kousky

Italskou kuchyni všeobecně mám moc ráda. Je jednoduchá, rychlá a přitom velmi chutná a barevná. Risotto patří k pokrmům, které mají nespočet modifikací a vždy si jej můžete připravit podle nálady a nebo podle surovin v lednici. Když jsem vařila risotto z červené řepy poprvé, překvapila mě jeho vynikající chuť která přesně ladí se sýrem feta. Někdy si risotto dáme jen tak, jindy připojím kuřecí kousky.



Suroviny:
na 2 porce risotta
rýže na risotto (např. Arborio)
1 větší bulva řepy, pečená a nastrouhaná nahrubo
1 červená cibule
2 stroužky česneku
0,5 dcl suchého bílého vína
1 l zeleninového vývaru
lžíce olivového oleje a oříšek másla
40 g sýru Feta

na kuřecí kousky
2 menší prsní nebo stehenní kuřecí řízky
2 lžíce oleje
lžička grilovacího koření, sůl

Postup:
Řepa se dá i uvařit ve vodě, to já ale nikdy nedělám. Omytou řepu řádně zabalím do alobalu a peču v troubě při střední teplotě asi hodinu a půl (podle velikosti bulvy). Měkkou řepu rozbalím, nechám zchladnout, oloupu a nastrouhám.

Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, promícháme se dvěma lžícemi oleje a kořením a necháme v chladu několik hodin marinovat. Na rozpálené pánvi opečeme nudličky ze všech stran, přesuneme do zapékací mísy a udržujeme v teplé troubě.

V nepřilnavém kastrolu rozehřejeme olivový olej s máslem a orestujeme na něm cibuli, po chvíli přidáme česnek. Na základ přisypeme rýži a za stálého míchání asi dvě minuty opékáme. Zastříkneme vínem a necháme odpařit alkohol. Poté přilijeme jednu naběračku vývaru a počkáme, až se téměř vstřebá. Teprve poté přilijeme další naběračku a takto postupujeme do té doby, než je rýže na zkus. Přibližně po 15 minutách přimícháme k rýži strouhanou řepu a dál pokračujeme ve vaření. Těsně před koncem přimícháme do risotta polovinu nadrobené fety a kousek másla. Risotto servírujeme společně s kuřecími kousky, posypané fetou a zakápnuté olivovým olejem.


Žádné komentáře:

Okomentovat