čtvrtek 19. března 2015

Skořicoví šneci s jablky

Listové těsto je vděčný pomocník při přípravě rychlého pohoštění a jeho použití sčítá téměř nekonečně mnoho možností. Příprava sladkých šneků je neskutečně jednoduchá a rychlá. Já je peču na snídani a nebo ještě teplé servíruji návštěvě.



Suroviny:
1 balíček listového těsta nebo dva již rozválené pláty
50 g másla
1 lžička skořice
5 lžic třtinového cukru
2 jablka - oloupaná a nastrouhaná
60 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
1 žloutek a trochu mléka.
2 lžíce medu

Postup:
 Troubu předehřejeme na 180 °C a plech vyložíme pečícím papírem. Listové těsto postupně vyválíme na pomoučněném vále na dvě tenké obdélníkové placky. Jestliže máme hotové pláty můžeme je ještě trochu rozválet, protože většinou bývají dost silné. V malém kastrůlku si rozehřejeme máslo a potřeme jím oba pláty těsta po celém povrchu. Skořici smícháme s cukrem, asi lžíci si odložíme stranou a zbytek a rovnoměrně rozdělíme na těsto. Dále navrstvíme jablka, ale na jednom okraji necháme volný pruh kvůli lepšímu stočení. Nakonec posypeme oříšky a každý plát po delší straně stočíme do rolády.
Žloutek rozšleháme s troškou mléka a povrch stočených rolád jím potřeme. Ostrým nožem opatrně krájíme roládu na 2 cm silná kolečka, která přenášíme na plech, kde je můžeme rukou dotvarovat, případně trochu zploštit. Povrch jednotlivých koleček také potřeme našlehaným žloutkem a posypeme zbytkem skořicového cukru. Šneky pečeme ve vyhřáté troubě 30 minut dokud nezezlátnou. Poté je vyndáme z trouby, pokapeme rozehřátým medem a necháme ještě několik minut zapéct.

Žádné komentáře:

Okomentovat