sobota 28. března 2015

Velikonoční vanilkové cupcakes s mascarpone

Velikonoce jsou pro mě hlavně svátky jara, kdy se všechno probouzí a zelená. Svět je prostě po té zimě hned barevnější a veselejší. A není lepší doba než teď, kdy si trochu pohrát a vytvořit si veselé cupcakes s vajíčky :)



Suroviny:
na 16 ks
200 g hladké mouky
200 g cukr krupice
půl sáčku prášku do pečiva
špetka soli
110 g změklého másla
2 vejce
140 ml zakysané smetany
3 lžíce mléka
pár kapek vanilkového extraktu

500 g mascarpone
100 ml smetany ke šlehání
60 g cukr moučka
polovina vanilkového lusku

na zdobení
fondán nebo marcipán
gelové barvy

Postup:
Troubu si předehřejeme na 180°C. V míse promícháme mouku s cukrem, práškem do pečiva a solí a  a postupně přidáváme nakrájené změklé máslo a poté i vejce. Nejdříve nahrubo smícháme vařečkou a poté směs vyšleháme šlehačem. Do směsi přidáme zakysanou smetanu, mléko a vanilkový extrakt a opět řádně vyšleháme až vznikne hladké těsto tužší konzistence.
Těstem naplníme košíčky do dvou třetin a vložíme do plechu na muffiny. Cupcakes pečeme přibližně 20 minut do doby kdy těsto neulpívá na špejli. Poté je nechte vychladnout na mřížce.
Pozor ať cupcaky nepřepečete, budou pak tvrdé a méně vláčné.
Během pečení a chladnutí si připravíme krém na zdobení. Mascarpone rozmícháme s moučkovým cukrem. Smetanu smícháme se semínky z vanilky, vyšleháme ji do tuha a opatrně ji přimícháme k mascarpone. Hotovým krémem naplníme zdobící sáček s hvězdicovou tryskou a uložíme ho do lednice tuhnout. Vychlazeným krémem zdobíme jednotlivé cupcakes podle fantazie.
Na každý dortík umístíme do středu dvě vajíčka vymodelovaná z obarveného marcipánu.
Samozřejmě si můžete na cupcaky vytvořit mnoho dalších dekorací a ozdob podle nálady a ročního období.



Žádné komentáře:

Okomentovat