neděle 26. dubna 2015

Charlotta s jahodami

Dort Charlotta je známý ovocný dort s piškoty, který má dlouhou historii a je oblíbený po celém světě. Nyní se stal cukrářskou výzvou v květnovém čísle časopisu Gurmet. Jelikož jsem Charlottu předtím ještě nikdy nedělala, byl to dobrý důvod ji vyzkoušet. Nejdřív jsem trochu bojovala s domácími piškoty, ale pak jsem se smířila s tím, že každý bude mít trochu jiný tvar a nakonec se dílo docela povedlo. Jestliže si chcete ušetřit práci, místo domácích piškotů kupte italské Savoiardi a budete mít hotovo raz dva.



Suroviny:
na piškoty
5 vajec
150 g cukru krupice
150 g hladké mouky
dvě lžíce moučkového cukru

na ovocnou náplň
200 g mraženého lesního ovoce
2 žloutky
2 lžíce cukru krystal
1 plátek želatiny
40 g změklého másla

na krém:
450 ml smetany ke šlehání
3 žloutky
5 lžic cukru krystal
4 plátky želatiny
čerstvé jahody

Postup:
Nejdříve si připravíme domácí piškoty. Troubu předehřejeme na 180 °C. Žloutky oddělíme od bílků a bílky vyšleháme do polotuha, poté za stálého šlehání přisypáváme cukr až dostaneme pevný lesklý sníh. Ke sněhu přidáme žloutky, zašleháme a nakonec do směsi prosijeme hladkou mouku.
Těsto nalijeme do cukrářského sáčku s kulatou hladkou tryskou. Na plech vyložený pečícím papírem nakreslíme tužkou dvě kola o průměru 20 cm a těstem tyto kola vyplníme.
Nechte si trochu rezervu a nedokreslujte kola až k okraji - těsto je ještě rozteče do stran.
Na druhém plechu s pečícím papírem kreslíme sáčkem asi 7 cm dlouhé piškoty, které se mohou stranami dotýkat. Vytvořený piškotový pás tak bude jednoduší umístit do formy. Piškoty přes sítko lehce pocukrujeme moučkovým cukrem a necháme vstřebat. Po pár minutách postup opakujeme ještě jednou. Cukr se na piškotech postará o typickou krustu. Korpus i piškoty pečeme postupně asi 8 - 10 minut, dokud není povrch lehce zlatavý. Ještě teplý piškotový pás vložíme  po stranách do dortové formy (20 cm) vyložené pečícím papírem. Korpusy necháme chladnout na mřížce.

Pro přípravu ovocné náplně si namočíme 1 plátek želatiny do studené vody. Do kastrůlku nasypeme mražené ovoce, zalijeme trochou vody a přivedeme k varu. Z želatiny vymačkáme vodu, přidáme k ovoci a necháme mírně zchladnout a rozmixujeme tyčovým mixérem. V misce prošleháme žloutky s cukrem a přilijeme je k ovocnému pyré. Vše nalijeme opět do kastrůlku a za stálého míchání přivedeme k varu. Poté odstavíme, vychladíme na pokojovou teplotu, přidáme máslo a nalijeme do formy o průměru 15-16 cm a dáme do mrazáku.

Na krém si namočíme 4 plátky želatiny do studené vody. Polovinu připravené smetany přivedeme k varu a mezitím vyšleháme žloutky s cukrem. Horkou smetanu za stálého šlehání přilijeme ke žloutkům a pomalu vaříme do zhoustnutí. Odstavíme z plotny, necháme lehce zchladnout a do krému zamícháme vymačkanou želatinu. Druhou polovinu smetany vyšleháme dotuha a promícháme ze žloutkovou směsí. Vše vychladíme.

Dno formy, vyložíme jedním korpusem a nasadíme boky s piškotovým pásem. Polovinu krému nalijeme do formy a uhladíme. Mražené pyré vyndáme z formy a položíme doprostřed na krém. Zalijeme zbývajícím krémem, ale trochu si odložíme. Dort přiklopíme druhým korpusem, na který nalijeme zbývající směs. I s formou uložíme celý dort do mrazáku asi na tři hodiny. Před podáváním je dobré ho nechat alespoň hodinu povolit a poté dozdobit čerstvými jahodami podle fantazie. 







3 komentáře:

  1. To je nádhera, hned bych se zakousla. A ta kopa jahod nahoře .. hmmm, boží :-)

    www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Charlotta mě taky v Gurmetu zaujala, ale počkám s ní až na jahodovou sezónu. Jinak držím palce na výhru! Já se minule zúčastnila výzvy poprvé a teď čekám, až přijde robot :))

    OdpovědětVymazat
  3. Evo, gratuluji vám k minulé výhře - fialkový dortík vypadal opravdu moc hezky :)

    OdpovědětVymazat