neděle 19. dubna 2015

Dort Medvídek

Tento dort se hravě stane hvězdou každé dětské oslavy a nejen ji. Já jsem ho například upekla svému manželovi k třicátým narozeninám. Pořád si chudák stěžoval, že už je starý, tak jsem ho chtěla na chvíli vrátit do dětských let :) Myslím, že se to nakonec povedlo dokonale.
Moje inspirace pochází z časopisu Pečené dobroty, stejně jako forma. Dort působí velmi efektně, ale přitom opravdu není těžký. Stačí mít to správné vybavení.



Suroviny:
na korpus
 230 g změklého másla
230 g krupicového cukru
275 g polohrubé mouky
půl prášku do pečiva
4 vejce
2 lžíce kakaa (rozpuštěné ve 4 lžících teplé vody) 
olej na vymazání fotky

na krém
250 g změklého másla
450 g moučkového cukru
4 - 6 lžic mléka
50 g kakaa

na ozdobu
kousky bílého fondánu na tlapky a uši
několik rozpůlených mandlí na drápky a celé mandle (neoloupané) na obličej
látková stuha nebo fondán na výrobu mašle

Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. V míse smícháme máslo s cukrem a postupně vymícháme do nadýchané konzistence. Přidáváme postupně vajíčka a vždy trochu mouky, což zabrání případnému sražení těsta. Zbylou mouku smícháme s kypřícím práškem a kakaem a prosejeme do těsta. Hmotu důkladně promícháme až má jednotnou barvu a konzistenci. Silikonovou formu ve tvaru medvěda nebo jiného zvířátka dáme na plech a vymažeme lehce olejem ve všech záhybech. Formu naplníme těstem a zarovnáme povrch. Pečeme v troubě asi 45 až 55 minut dokud těsto není upečené (test špejlí). Medvídka necháme vychladnout ve formě a poté vyklopíme.
Připravíme si máslový krém tak, že ušleháme máslo spolu s moučkovým cukrem. Přidáme podle potřeby mléko, podle toho, jak je krém hustý. Odebereme malé množství krému, který dáme stranou. Do zbývajícího krému řádně zamícháme kakao. Oba krémy dáme do lednice  na chvíli vychladit.
Mezitím si rozválíme fondán a s vykrojíme části na tlapky a uši.
Pokud je to potřeba, seřízneme zadní část korpusu medvídka, aby byla rovná a přeneseme ho na podnos. Nejdříve přilepíme pomocí trochy krému čtyři tlapky a uši na korpus. Hnědý máslový krém naneseme do velkého zdobícího sáčku s hvězdicovou tryskou a postupně po celém povrchu medvídka stříkáme drobné růžičky. Vynecháme pouze tlapky, uši a místo pro obličej (tam přijde bílý krém).
Radím Vám dělat jednotlivé růžičky hezky rovnoměrně a rovně - závisí na to konečný vzhled medvídka. Několikrát během práce doporučuji dát krém v sáčku i rozpracovaného medvídka do lednice. Krém v sáčku se pod teplotou rukou rychle roztéká a to způsobí, že výsledné růžičky už nebudou tak ostré a efektní.

Po nanesení hnědého krému po celém povrchu si připravíme jiný sáček, který naplníme krémem bílým. Tím nastříkáme oblast kolem čumáčku a bělmo očí. Rozpůlené mandle položíme nad tlapky jako drápky. Tři celé mandle použijeme jako oči a čumáček. Obličej ještě můžeme dozdobit zbývajícím tmavým krémem (viz obrázek). Nakonec medvídka ozdobíme stuhou - buď látkovou a nebo jedlou, fondánovou.

Žádné komentáře:

Okomentovat