čtvrtek 2. dubna 2015

Hot cross buns

Hot cross buns jsou tradiční britské velikonoční bochánky podávané na Velký pátek, v našich podmínkách podobné českým jidášům. Bochánky jsou nejlepší teplé nebo rozpečené a já osobně je mám nejradši s máslem, hodí se k nim ale také marmeláda nebo med. Toto sladké pečivo má dlouhou historii, kříž má symbolizovat ukřižování Ježíše.


Suroviny:
na 12 bochánků:
500 g hladké mouky
200 ml vlažného mléka
50 ml vlažné vody
60 g krupicového cukru
1 lžička soli
1 lžíce sušeného droždí nebo půl balíčku čerstvého
50 g rozpuštěného a zchladlého másla
1 rozšlehané vejce
1 lžička skořice
1 lžička perníkového koření
kůra z půlky pomeranče
50 g nasekané kandované kůry (pomerančové)
50 gr rozinek

na kříže:
4 lžíce hladké mouky
1 lžička moučkového cukru
5-6 lžic vody

na glazovanou polevu:
2 lžíce cukru
lžíce meruňkové marmelády
3-4 lžíce vody

Postup:
V misce rozmícháme mléko, vodu a 1 lžíci cukru, přidáme droždí a přemístíme na teplé místo, kde ponecháme asi 20 minut, dokud se na povrchu nezačne tvořit pěna.
V jiné míse smícháme mouku, cukr, sůl, pomerančovou kůru a koření a přidáme rozinky a kandovanou kůru. V suché směsi vytvoříme uprostřed důlek, do kterého vlijeme máslo, vejce a směs se vzešlým droždím. Všechny suroviny zpracujeme do těsta, které hněteme asi deset minut dokud nebude pružné a přestane částečně lepit. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a lehce prohněteme. Poté z něj vytvarujeme 12 stejně velkých bochánků, které vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi půl hodiny na teplém místě kynout.
Myslete na to, že bochánky dále nakynou a proto mezi nimi nechte dostatečné rozestupy. Když bude potřeba, pečte je ve dvou dávkách.
Troubu předehřejeme na 200 °C a připravíme si směs na ozdobné kříže. V misce smícháme hladkou mouku a cukru a postupně přidáváme vodu, až dostaneme hladkou a hustou pastu, kterou naplníme zdobící sáček s úzkou kulatou tryskou. Nožem uděláme do bochánků zářezy ve tvaru kříže, aby na povrchu hmota lépe držela. Zdobícím sáčkem stříkáme do zářezů úzké linie kříže. Bochánky pečeme v troubě asi 15 - 18 minut dokud nejsou na povrchu zlatavé.
Mezitím si připravíme glazuru na potření. V kastrůlku smícháme cukr s vodou a marmeládou a přivedeme k varu. Z stálého míchání sirup vaříme asi dvě minuty.
Upečené bochánky přemístíme chladnout na mřížku a ještě teplé je potřeme po celém povrchu připravenou cukrovou polevou.


2 komentáře:

  1. ...vypadá to zajímavě a chutně =) vyzkouším...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, nám moc chutnali:) Jak říkám, jsou trochu podobné českým jidášům.

      Vymazat