čtvrtek 23. dubna 2015

Italské tiramisu

Tiramisu není žádnou novinkou ani kuchařských veledílem, ale je to prostě výtečná klasika a tak jsem si řekla, že by na mé stránce nemělo chybět. Tiramisu je efektní, ale přitom jednoduchý dezert. Jediné, co se zde dá zkazit, je výběr surovin. Neváhejte tedy vylovit z kapsy o pár korun víc, na výsledné chuti ten rozdíl jistě poznáte sami.

Tiramisu může mít mnoho podob a modifikací. Záleží na vás, zda jej naskládáte do jedné mísy a pak budete krájet jednotlivé kousky a nebo připravíte jednotlivé porce do misek či skleniček. V létě se pak tiramisu rádo kamarádí s jahodami nebo malinami.



Suroviny:
na 4-5 porcí
500 g mascarpone
4 vejce
100 g cukru krystal
cca polovina balíčku cukrářských piškotů Savoiardi
(přesný počet závisí na vámi zvolené formě)
cca 1,5 dl silné černé kávy (vychladnuté)
5 lžic likéru Amaretto
1 lžíce kakaa

Postup:
Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny a poté k nim postupně zašleháme i mascarpone. V jiné míse ušleháme bílky do tuha a opatrně je přimícháme k vaječné směsi až vznikne kompaktní krém. Kávu nalijeme do mělké misky a přidáme Amaretto.
Jednotlivé piškoty namáčíme po jedné straně do kávy a skládáme na dno připravené mísy/formy.
Piškoty namáčejte s mírou, aby se příliš nerozmočily.
Na piškoty navrstvíme polovinu krému a poté znovu piškoty. Poslední vrstvou bude zbývající krém, který přes sítko jemně posypeme po celém povrchu kakaem.
Hotové tiramisu vychladíme alespoň 2 hodiny v lednici. Pobyt v lednici do druhého dne mu ale také neuškodí.



Žádné komentáře:

Okomentovat