neděle 12. dubna 2015

Játrová paštika s tymiánem

Domácí paštika je skvělá věc, se kterou oslníte jakékoli publikum. Rozhodně se však nejedná o drahou či náročnou záležitost. Domácí paštiku si můžete ochutit přesně podle své aktuální nálady a můžete si být jisti, že chutí daleko předčí ty kupované.



Suroviny:
na 4 mističky
400 g kuřecích jater
2 jarní cibulky
2 stroužky česneku
160 g změklého másla + 100g na zalití
3 lžíce brandy
3-4 lžíce smetany ke šlehání
velká hrst lístků tymiánu
sůl, pepř.

Postup:
Kuřecí jatýrka očistíme a pokrájíme na menší kousky. Jarní cibulku nakrájíme nadrobno (já používám i trochu zelené části). Česnek očistíme a plochou hranou nože rozmáčkneme. V pánvi rozpustíme lžíci másla, osmahneme na něm cibulku a později přidáme i česnek a polovinu tymiánu. Až vše začne vonět, přidáme do pánve játra a opékáme až zhnědnou. Játra by měla zůstat uvnitř růžová, ale ne syrová.
Zchladnutá játra přesuneme do robotu a rozmixujeme na jemno. Přidáváme máslo a smetanu a znovu mixujeme do hladké pasty. Nakonec přidáme většinu zbylého tymiánu a také štědře sůl a čerstvě namletý pepř, znovu promícháme. Hotovou paštiku rozdělíme do misek a zalijeme tenkou vrstvou rozpuštěného másla, Než máslo zcela zatuhne, ozdobíme ho zbývajícími lístky tymiánu.
Paštiku necháme v chladu zcela zatuhnout.




Žádné komentáře:

Okomentovat