středa 8. dubna 2015

Velikonoční mazanec s mandlemi

Tradiční mazanec nepopiratelně patří k Velikonocům, stejně jako vánočka k Vánocům. Bochánek ze sladkého kynutého těsta se dříve pekl na Bílou sobotu a jeho složení dost záviselo na poměrech v rodině. Ale jelikož už toto už naštěstí není aktuální, doporučuji na rozinkách a mandlích nešetřit :)



Suroviny:
na 1 velký nebo dva menší mazance
500 g světlé hladké mouky
130 g cukru krupice
asi 200 ml vlažného mléka

1 kostka  čerstvého droždí
150 g rozpuštěného a zchladlého másla
50 g mletých loupaných mandlí
nastrouhaná kůra z půlky citronu
dvě špetky soli
3 žloutky a 1 celé vejce (pokojová teplota)
50 g nasekaných oloupaných mandlí a 50 g rozinek, namočených aspoň na 30 minut do horké vody
hrst mandlových plátků
1 prošlehané vejce na potření
moučkový cukr na poprášení

Postup:
Do misky nalijeme více než polovinu připraveného mléka, přidáme lžičku cukru a rozdrobíme do něj droždí. Necháme na teplém místě alespoň půl hodiny vzejít kvásek. Mouku prosijeme do mísy, přilijeme vzešlý kvásek a poté přidáme cukr, žloutky, vejce, mleté mandle, zbylé mléko, máslo, sůl a citronovou kůru.Vařečkou a poté rukama vypracujeme vláčné, pružné a pevné těsto (v případě potřeby přidáme mouku či mléko). Těsto pořádně propracujeme a pak přidáme krájené mandle a ještě důkladně prohněteme. Hotové těsto poprášíme moukou a necháme ho v míse zakryté utěrkou na teplém místě vykynout alespoň na dvojnásobek; trvá to přibližně 2 hodiny (někdy i více). Vykynuté těsto prohněteme, zapracujeme do něj rozinky a vytvarujeme jeden nebo dva bochánky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem. Mazance necháme dále kynout alespoň 30 minut. Zatímco mazance kynou na plechu, zahřejeme troubu na 180 - 200 °C. Poté bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a následně navrchu nařízneme do kříže a posypeme mandlovými plátky.Mazance vložíme do trouby a pečeme asi 5 minut, poté troubu ztlumíme na 150 °C a pečeme ještě asi 45 - 55 minut. Jestliže mazance při pečení příliš rychle tmavnou, snížíme teplotu trouby. Špejlí zkontrolujeme, zda je mazanec hotový, vyndáme ho z trouby a necháme vychladnout. Zchladnutý mazanec poprášíme moučkovým cukrem.

Já jsem ze zbylého těsta upekla ještě jidáše, které na velikonoční stůl patří také.

Žádné komentáře:

Okomentovat