úterý 5. května 2015

Mandlové tartaletky s čokoládou (bezlepkové)

Tyto skvělé tartaletky jsou důkazem toho, že i lidé s různými dietami a přístupy k jídlu si mohou vychutnat skvělý dezert. Netvrdím, že tento recept je přímo ukázkou zdravého stravování, nicméně oproti klasickým tartům je určitě zdravější :) Já žádné diety nedržím, ale baví mě zkoušet nové postupy. Tartaletky jsou vhodné pro bezlepkáře, vegany i paleo dietu.



Suroviny na 4 tartaletky:
na korpus
180 g mandlové mouky
50 g strouhaného kokosu
2 lžíce kokosové oleje
2 lžíce zlatého sirupu (případně medu)
špetka soli

na čokoládovou ganache
270 ml kokosového mléka
3 tabulky kvalitní hořké čokolády (asi 270 g)
lžička vanilkové esence

na posyp
hrstka mandlových plátků nasucho opražených

Postup:
Troubu předehřejeme na 160 °C. Do mixéru dáme mandle, kokos a sůl a důkladně rozsekáme. Poté přidáme olej a sirup a znovu promícháme až bude těsto tvořit lepivé hrudky. Připravíme si formičky na tartaletky s vyjímatelným dnem a na dno i po obvodu vmačkáme ve stejnoměrné vrstvě ořechové těsto. Korpusy pečeme asi deset minut dokud nezezlátnou. Poté nechte ve formičkách zchladnout na pokojovou teplotu.
Tartaletky pravidelně kontrolujte, ořechy mají tendenci se rychle spálit.
Na ganache si v kastrůlku přivedeme k varu kokosové mléko a mezitím si rozlámeme čokoládu na jednotlivé čtverečky a přesuneme do větší mísy. Čokoládu přelijeme vařicím mlékem a necháme asi minutu než čokoláda povolí. Poté směs pořádně promícháme dokud není kompaktní a hladká. Nakonec přilijeme vanilkový extrakt. Za občasného míchání necháme ganache ještě trochu zchladnout a poté ji rovnoměrně rozdělíme do tartaletek a střed posypeme praženými plátky mandlí. Tartaletky vychladíme alespoň hodinu v lednici a teprve před podáváním je vyndáme z formiček ať se nepolámou.




1 komentář:

  1. to vypadá výborně!! Recept dávám do oblíbených a brzy vyzkouším!! Dík za inspiraci!! :)

    OdpovědětVymazat