pondělí 18. května 2015

Pad Thai

Pad Thai je jedno z dalších thajských jídel známých po celém světě. Jedná se o smažené rýžové nudle s vejcem doplněné kuřecím masem, tofu nebo krevetami. Ten kdo Pad Thai jednou ochutná, určitě si jej zařadí mezi oblíbená jídla. Příprava není složitá, jen musíte mít správné ingredience.
A pozor - i zde platí zlaté pravidlo thajské kuchyně - neexistuje pouze jeden správný recept, ale záleží třeba na provincii, na kuchaři či na místních surovinách. 



Suroviny:
200 g plochých užších rýžových nudlí
1 větší kuřecí prso, nakrájené na nudličky
cca 150 g marinovaného tofu na kostky
1 menší pórek, 2-3 jarní cibulky nakrájené na kolečka (i zelená část)
3 stroužky česneku, nasekané nadrobno
3 chilli papričky zbavené semen a nasekané
100 g nesolených arašídů, nasekaných nahrubo
2 lžíce tamarindové pasty, 1 lžíce medu či třtinového cukru
3-4 lžíce rybí omáčky + na dochucení, 
několik lžic sezamového oleje
světlá sojová omáčka
3 vejce 
cca 200 g klíčků mungo
1 limeta
hrstka nasekaného koriandru

Postup:
Do velké mísy nalijeme horkou vodu a ponoříme do ní nudle, aby změkly. Bude to trvat asi 15 minut.  V malém kastrůlku smícháme tamarindovou pastu s rybí omáčkou a med (cukr) s 3 lžícemi vody a na plotně krátce zahřejeme, nevaříme. Kastrůlek s rozvarem odstavíme.
Na pánvi wok nasucho opražíme arašídy a dáme stranou. Po pánve přidáme 3 lžíce sezamového oleje a opečeme na něm kuřecí nudličky dozlatova a vyjmeme. Do stejné pánve přidáme další lžíci oleje a přisypeme polovinu pórku a cibulek a necháme zesklovatět. Dále přimícháme česnek a tofu, 1 chilli papričku a vše společně opékáme. Ke směsi rozklepneme vejce, necháme je srazit a průběžně mícháme tak, jako když připravujeme míchaná vajíčka. Když jsou vejce téměř ztuhlá, přidáme okapané nudle a dobře promícháme, aby se vše propojilo. Přelijeme tamarindovou omáčkou a na středním plamenu opékáme a mícháme, až se směsí obalí všechny nudle. Dochutíme rybí omáčkou a světlou sojovou omáčkou.
Nakonec do pánve vsypeme zbývající pórek a cibulky a také polovinu klíčků a arašídů. Krátce opékáme a až zelenina zavadne, přilijeme k nudlím vymačkanou šťávu z limety a stáhneme z plamene.
Jednotlivé porce servírujeme na miskách, kdy nudle posypeme hrstkou čerstvých klíčků, koriandrem, zbývající chilli papričkou a arašídy.




Žádné komentáře:

Okomentovat