pátek 1. května 2015

Polévka Tom Yum

Jedná se o známou pikantní thajskou polévku, jejíž sláva daleko přerostla hranice své původní domoviny. Polévka se rozlišuje podle druhu použitého masa na Tom Yum Goong (s krevetami), Tom Yum Kai (s kuřecím masem) a Tom Yum Pla (s rybami). Nejoblíbenější je asi ta s krevetami či kuřetem. A protože každý kuchař vaří Tom Yum trochu jinak, můžete se setkat i s dalšími modifikacemi polévky. Já osobně jsem zkombinovala krevety i kuřecí maso dohromady.
Důležitým předpokladem k dobré polévce jsou ty správné suroviny a pokud možno žádné náhražky. V dnešní době se ale většina ingrediencí dá lehce sehnat v asijských obchodech či tržnicích.



Suroviny: 
na 4 porce
12 ks oloupaných a očištěných krevet (čerstvých či předvařených)
1 kuřecí prso nakrájené na drobné nudličky
4 rajčata, nakrájená na kostky
8 malých žampionů,  oloupaných nakrájených na plátky
1 červená cibule, nasekaná na půlkolečka
1 l domácího kuřecího (rybího) vývaru
2 stonky citronové trávy, podélně rozkrojené
3 kafirové listy (limetkové listy)
1 limetka
asi 2 lžíce rybí omáčka
40 g zázvoru, oloupaného a nakrájeného pokud možno na jemno
(jestliže seženete galangal, použijte ho místo zázvoru)
3 lžíce řepkového oleje
1 -2 lžíce chilli pasty Tom Yum
2 chilli papričky, nasekané nadrobno (bez semínek)
hrst čerstvého koriandru

Postup:
V hrnci rozpálíme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme kuřecí maso a chvíli restujeme. Přidáme pastu Tom Yum a dobře rozmícháme. Dále k masu přidáváme zázvor, citronovou trávu, kafírové lístky, chilli papričky a nakonec žampiony. Vše necháme chvíli opékat v hrnci a poté zalijeme vývarem a prováříme na středním ohni asi tři minuty. Do polévky přilijeme vymačkanou šťávu z jedné limetky a též rybí omáčku (ta polévku osolí). Vzápětí přidáme rajčata a krevety a necháme ještě asi 2 minuty vařit. Jestliže máme krevety předvařené, stačí je v polévce krátce prohřát. Polévku stáhneme z ohně, vyndáme kafírové listy a citronovou trávu a přisypeme do polévky polovinu nasekaného koriandru. Zbytek koriandru přidáme rovnou do jednotlivých misek s polévkou.




Žádné komentáře:

Okomentovat