čtvrtek 14. května 2015

Řecký salát (Choriatiki salata)

Jednou z mnoha věcí, kterou jsem si během mého působení v Řecku zamilovala je místní gastronomie. A myslím, že takových je nás mnoho. Kdybych zde měla vypisovat seznam mých oblíbených řeckých jídel, byl by to pořádný seznam, ale jednou klasikou, která je u nás v létě na stole téměř každý týden, je řecký salát. "Řecký" se salátu samozřejmě říká pouze u nás. V Řecku se nazývá venkovský a to kvůli tomu, že je to tradiční jednoduchý salát z místních, snadno dostupných surovin, který nesmí chybět na řeckém stole při každé rodinné večeři. Salát je skvělým doplňkem ke každému hlavnímu jídlu, ale já si ho ráda dopřávám jen tak samotný jako hlavní jídlo.



Suroviny:
na 4 velké porce
4 velká masitá rajčata
1 salátová okurka
1 červená a 1 žlutá paprika
1 velká červená cibule
hrst černých oliv
5 lžic panenského olivového oleje (doporučuji zn. Sitia)
lžíce řeckého oregana
100 g sýru Feta (např. zn. Dodoni)
sůl, pepř

Postup:
Rajčata nakrájíme na větší kostky, okurky na půl kolečka. Papriky zbavíme jádřinců, nakrájíme na proužky vše přesuneme do větší mísy. Dále přidáme cibuli nakrájenou na půl kolečka a přisypeme olivy. Vše důkladně promícháme, přelijeme olejem, osolíme, opepříme a přidáme oregano. Nakonec do salátu přidáme na kostky nakrájenou fetu.
Salát solte jen opatrně, pamatujte na to, že sýr feta je docela slaný. Nebojte se přilít i trochu vody z oliv či nálevu ze sýra. Vznikne tak pěkná šťávička, kterou po snědení zeleniny vytřete bílým chlebem. Řekové toto namáčení chleba nazývají "papára" a až to ochutnáte, zjistíte, proč na to mají speciální název :)



Žádné komentáře:

Okomentovat