neděle 24. května 2015

Victoria sponge cake (anglický piškotový dort)

Tento piškot je tradičním anglickým moučníkem podávaným například k odpolednímu čaji, ale i při oslavách. Jméno pochází od královny Viktorie, která si jej prý často ráda dopřávala.  
Jeho podstata tkví v pevném pružném piškotu promazaném džemem a máslovým krémem či šlehačkou. Vše je tak prosté a tak dobré!
Když jsem na tento moučník narazila už po několikáté, divila jsem se,
proč zrovna on je tak oblíbený a tak chtěla jsem zjistit, zda se jeho genialita opravdu nachází v jednoduchosti. Má odpověď je jednoduchá: neváhejte ho vyzkoušet, je opravdu skvělý!



Suroviny:
na korpus
170 g změklého másla
170 g cukru krupice
170 g polohrubé mouky
3 vejce
půl sáčku prášku do pečiva
cca 4 lžíce plnotučného mléka nebo smetany 12%
pár kapek vanilkové esence

na máslovou náplň:
65 g změklého másla
140 g moučkového cukru
cca 2 lžíce mléka

malá sklenička jahodového džemu
250 g jahod nakrájených na plátky
moučkový curk na posypání

Postup:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Ve větší míse ušleháme máslo s cukrem do nadýchané bílé konzistence. Stranou rozšleháme vejce a postupně je zašleháme do máslové směsi. Přisypáváme prosátou mouku a dále šleháme. Nakonec přimícháme i mléko (smetanu) a esenci. Těsto rozdělíme do dvou dortových forem o průměru 20 cm. Můžete jej péct i v jedné formě s tím, že těsto po upečení podélně rozkrojíte.
Piškot pečeme asi 20 -25 minut v případě dvou kusů, o něco déle pak v případě jednoho kusu. Důležité je, aby byl na povrchu zlatavý a uvnitř pevný (test se špejlí). Upečený piškot necháme odpočinout ve formě a poté přemístíme chladnout na mřížku.
Dokud korpusy chladnou, připravíme si máslový krém. Máslo šleháme s moučkovým cukrem, dokud nedostaneme bílou nadýchanou směs. Ke konci přimícháme i mléko.
Jestliže jsou korpusy hrbolaté, seřízneme je cukrářským nožem se zubatým ostřím. Seříznutou stranu jednoho korpusu namažeme důkladně máslovým krémem a poklademe polovinou jahod. Druhý korpus potřeme džemem a opatrně přiklopíme na první. Případný vytékající džem ze stran opatrně stáhneme nožem.
Hotový dort ozdobíme zbytkem jahod a podle chuti posypeme moučkovým cukrem.

                










3 komentáře:

  1. Už se mi sbíhají sliny! Vypadá božsky! :) Corculum♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vyzkoušejte, je jednoduchý a přitom moooc dobrý :)

      Vymazat
  2. No teda, ten se Ti fakt povedl. Hned bych se do něho zakousla, mňam :-)

    www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat