úterý 23. června 2015

Jahodová marmeláda s mátou

Ano, je tu další recept z jahod. Ale ono to snad ani jinak nejde, když všude kolem - nalevo, napravo - jsou lány jahod. Jahodová marmeláda je klasika, ale máta ji dodá nový šmrnc a neotřelou chuť.
Jestli jste z okolí Prahy a máte rádi jahody, určitě znáte vyhlášené kunratické jahody. A jestli ne, určitě byste je měli vyzkoušet. Pravidelně tu pořádají i samosběr.



Suroviny:
1,5 kg jahod
500 g želírovacího cukru 3:1
4 snítky máty

Postup:
Jahody důkladně omyjeme a odstopkujeme. Já už několik let používám tuto metodu. Očištěné jahody nakrájíme na malinké kousky, dáme do velkého nepřilnavého hrnce a dobře promícháme s želírovacím cukrem. Necháme chvíli, aby jahody pustily šťávu a poté přivedeme směs k varu. Mezitím otrháme lístky máty a nasekáme je najemno. 
Když se jahody začnou vařit rozmačkáme je šťouchadlem na brambory a necháme asi dvě minuty vařit. Směs dále rozmixujeme ponorných mixérem dohladka. jestliže chceme mít džem s kousky rozmixujeme jahody pouze částečně. Jahodovou marmeládu necháme ještě další dvě minuty provařit a přitom sbíráme z povrchu světlou pěnu, která je nežádoucí.
Horkou marmeládu rychle plníme do připravených sterilovaných sklenic, které po naplnění otočíme na pár minut dnem vzhůru. 


Žádné komentáře:

Okomentovat