pátek 5. června 2015

Jogurtový koláč s rebarborou

Rebarbora pro mě byla vždy taková zvláštní a neznámá rostlina. Jelikož jsme ji nikdy na zahrádce neměli, ochutnala jsem jí poprvé až v dospělém věku. Její lehce navinulá chuť mě příjemně překvapila a teď už o ní chodím prosit sousedy a nebo jí kupuji u jedné milé paní na farmářském trhu. Následující koláč je jednoduchý a jemný a drobenka se ke kyselejší rebarboře skvěle hodí. Koláč si můžete vychutnat jen tak ke kávě a nebo k víkendové snídani.



Suroviny:
400 g rebarbory, očištěné
300 ml kvalitního bílého jogurtu
2 vejce
1 a půl hrnku polohrubé mouky
půl hrnku cukru krupice
lžička prášku do pečiva a lžička jedlé sody
2 lžíce oleje
špetka soli

na drobenku
50 g másla
80 g polohrubé mouky
40 g cukru krupice

Postup:
Očištěnou rebarboru nakrájíme na kousky, dáme do větší mísy a zasypeme dvěma lžícemi cukru. Necháme odstát asi 15 - 30 minut a vzniklou šťávu slijeme.
Mezitím si připravíme těsto. Žloutky oddělíme od bílků a bílky vyšleháme se solí do pevného sněhu. Žloutky smícháme s jogurtem a olejem a přimícháme mouku s kypřícím práškem a sodou. Do těsta přidáme cukr a nakonec zapracujeme tuhý sníh. Troubu předehřejeme na 180°C. Koláčovou formu vymastíme a vysypeme polohrubou moukou. Těsto nalijeme do formy a rovnoměrně pokryjeme okapanou rebarborou.
V jiné míse si připravíme z másla, mouky a cukru drobenku a posypeme jí důkladně celý koláč.
Pečeme v troubě asi 20 minut (bohužel jsem čas neměřila :D), dokud není drobenka zlatavá a koláč pevný. Koláč necháme chladnout ve formě.



Žádné komentáře:

Okomentovat