čtvrtek 18. června 2015

Jogurtový koláč s rybízem

Toto je jeden z mých oblíbených koláčů, který je hotový raz dva a navíc nic nemusím vážit. Chuť je díky jogurtu a šmakounovi jemná a struktura vláčná. Ovoce můžete samozřejmě obměnit za jahody či borůvky, já ale dávám přednost nakyslému rybízu.



Suroviny:
1 větší kelímek jogurtu (200 g)
1 kelímek polohrubé mouky 
půl kelímku pšeničné celozrnné mouky
2-3 lžíce cukru
1 vejce
třetina kelímku oleje či rozpuštěného másla
100 g meruňkového šmakouna, nastrouhaného
půl sáčku kypřícího prášku
vanička červeného rybízu, probraného

na drobenku
100 g hrubé mouky
70 g másla
70 g cukru

Postup:
Ve větší míse smícháme jogurt, mouku. kypřící prášek, cukr, máslo či olej a vejce. Nakonec do těsta přidáme šmakouna a dobře promícháme až získáme hladké těsto.  Dortovou nebo koláčovou formu vymažeme a vysypeme moukou a těsto do ni nalijeme. Po celém povrchu rozprostřeme rybíz, který místy upěchujeme hlouběji do těsta. Z mouky, cukru a másla si připravíme drobenku, kterou celý koláč posypeme. Drobenka ale není nutností a koláč je chutný i bez ní.
Rybízový koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 20 - 30 minut, dokud povrch nezíská zlatavý povrch a těsto je uvnitř pevné. Koláč necháme vychladnout ve formě.



Žádné komentáře:

Okomentovat