čtvrtek 11. června 2015

Kebab s pita chlebem a dipem z pečených paprik

Venku začalo být konečně letní počasí, které přímo svádí k receptům středomořské kuchyně. Kebab je oblíbeným jídlem v Řecku nebo v Turecku a je to skvělá volba na letní grilování. Můžete jej navíc pokaždé připravit s jinou omáčkou či dipem a vždy si tak vykouzlit trochu odlišný pokrm.



Suroviny:
na 24 kousků

na kebab
600 g míchaného mletého masa (vepřové a hovězí)
1 menší červená cibule, nadrobno
1 jarní cibulka i se zelenou částí, nadrobno
2 stroužky česneku, prolisované
3 plátky tmavého toustového chleba
velký panák bílého vína
1 vejce
hrst sekaných bylinek (petrželka, tymián, bazalka)
+ petrželka na ozdobení
2 lžíce oleje na opékání

na dip
2 červené papriky
1 malé rajče
100 g neochuceného čerstvého sýra
100 g řeckého jogurtu
1 jarní cibulka nasekaná najemno
1 stroužek česneku (prolisovaný) nebo lžička koření tzatziky
lžíce sekané bazalky
1 lžíce olivového oleje
sůl, pepř


Postup:
Nejdříve si připravíme dip. Papriky zbavíme jádřinců a rozkrojíme na půlky. Dáme je do malého pekáčku zakapeme olivovým olejem a pečeme ve vyhřáté troubě (180°C) dokud se na paprikách nezačnou tvořit tmavé puchýřky. Upečené papriky uzavřeme do igelitového sáčku a necháme půl hodiny zapařit. Poté papriky půjdou dobře zbavit slupky. Na rajčeti uděláme zářez ve tvaru křížku, umístíme do hlubší mističky a zalijeme vařicí vodou. Po chvíli se slupka uvolní a rajče oloupeme.
Oloupané papriky dáme do mixéru spolu se sýrem, jogurtem a rozčtvrceným rajčetem a rozmixujeme dohladka. V druhém kole přidáme ke směsi do mixéru cibulku, bazalku a česnek (nebo koření tzatziky) a ještě jednou rozmixujeme. Nakonec podle chuti přidáme sůl a pepř a dip vychladíme v lednici.
Na kebab si v robotu rozmixujeme toustový chléb, víno,vejce, česnek a bylinky až vznikne hladká pasta. Mleté maso promícháme rukama s červenou i jarní cibulkou a přilijeme vaječnou směs. Osolíme a opepříme a důkladně masovou směs promícháme, až vznikne kompaktní hmota. Mokrýma rukama tvarujeme z masa menší válečky, které pak napichujeme na přepůlené špejle předem namočené ve vodě. Kebab grilujeme na pánvi či na grilu, asi pět minut za každé strany. Nebo můžeme na pánvi pouze z každé strany opéct a dodělat několik minut v rozpálené troubě.
Kebab podáváme zasypaný petrželkou s dipem a pita chlebem nebo libanonským chlebem, který krátce nasucho ohřejeme na pánvi či grilu.



Žádné komentáře:

Okomentovat