sobota 13. června 2015

Tvarohový dezert do skleničky

Sezónu jahod miluji už od dětství. Kromě jahodových knedlíků si nejvíc vybavuji, jak nám babička mačkala jahody s cukrem a zakysanou smetanou a to byla lahůdka. Jahody jsou skvělou volbou do nepečených moučníků a do pohárů v nekonečně mnoha variacích, kdy záleží pouze na fantazii a domácích zásobách.



Suroviny:
na 4 skleničky
cca 250 - 300 g jahod
1 balíček cukrářských piškotů nebo odřezky dortového piškotu
1 kostka měkkého tvarohu
1 kelímek zakysané smetany
100 ml silné kávy se 2 lžícemi likéru
4 lžíce moučkového cukru
1 snítka máty

Postup:
Nejdříve si uvaříme silnou kávu, necháme zchladnout a přidáme oblíbený likér (kávový, mandlový..)
Já osobně přidávám amaretto, protože ho mám vždy doma kvůli tiramisu :). Tvaroh vymícháme se zakysanou smetanou a dvěma lžícemi cukru na hladký krém. Jahody očistíme a nakrájíme na půlky, větší na čtvrtky. Větší hrst jahod odložíme stranou - tu budeme později mixovat. Piškoty nakrájíme na čtvrtiny a rozdělíme na 8 částí (v každé skleničce budou dvě vrstvy piškotů). Jednotlivé kousky namáčíme jednou stranou v kávě a první část nasypeme na dno vyšších skleniček. Dále do každé přidáme osminu tvarohového krému a čtvrtinu pokrájených jahod. Na jahody rozdělíme zbývající piškoty jemně smočené v kávě. Předposlední patro bude tvořit zbývající krém. Nakonec v mixéru rozmixujeme zbývající jahody se dvěma lžícemi moučkového cukru a otrhanými lístky máty. Vzniklé jahodové pyré rozdělíme navrch každé skleničky a dozdobíme mátou. Dezert necháme vychladit alespoň hodinu v chladničce.


2 komentáře:

  1. Mňam, tak tohle jsme teda doma nikdy nedělali, což mě dost mrzí, tak to musím ještě rychle napravit, než sezóna skončí a moc děkuji za tip, už se na to nemůžu dočkat :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač Dominiko, jsem ráda, že se líbí :)

      Vymazat