pondělí 10. srpna 2015

Cuketové bramboráky s jogurtovým dipem

A je tu další cuketový recept :) Teď v hlavní sezóně cuket se lehce stane, že máte cuket více než byste chtěli. Už jste cuketami podarovali kamarádky, kolegy z práce i sousedy a ono stále neubývá. Možná ale jen nemáte dostatek inspirace, jak cuketu využít, přitom možností je opravdu mnoho od cuketového čatní přes buchtu až třeba k bramborákům.



Suroviny:
na bramboráky
1 středně velká cuketa (cca 600 - 700 g)
4 středně velké brambory (cca 400 g)
2 vejce
cca 3 lžíce hladké mouky
3-4 stroužky česneku
1 lžička domácí sušené majoránky
velká hrst jemných ovesných vloček
sůl, pepř
olej na smažení

na jogurtový dip
1 kelímek hustého bílého jogurtu
1 lžíce majonézy
1 lžíce sekaného kopru
půl lžičky bylinkové soli či koření na tzatziky

Postup:
Nejdříve si připravíme dip. Jogurt vyšleháme v misce s majonézou, přidáme kopr a koření a dáme vychladit.
Cuketu omyjeme, podélně rozřízneme a zbavíme semínek, pak ji nastrouháme najemno. Já cuketu zásadně neloupu. Pokud není přerostlá s tvrdou slupkou, není k tomu důvod. Nastrouhanou cuketu dáme do mísy, osolíme a necháme "vybrečet" asi deset minut. Poté dužinu důkladně vyždímáme. Mezitím si oloupeme brambory a také je nastrouháme najemno. Ve velké míse smícháme brambory, cuketu, prolisovaný česnek, vejce, majoránku, pepř a trochu soli. Směs zahustíme moukou a ovesnými vločkami a důkladně promícháme až získáme kompaktní hmotu. Mísu překryjeme potravinářskou fólií a necháme alespoň 15 minut odležet. 
Na pánvi rozehřejeme několik lžic oleje a naběračkou do něj vlijeme těsto a vytvarujeme placku, kterou opékáme dozlatova z obou stran. Hotové bramboráky necháme okapat na papírových utěrkách, které vsáknou přebytečný olej. Než dosmažíme všechny placky, udržujeme ty hotové v teple v troubě při mírné teplotě. Bramboráky servírujeme spolu s vychlazeným jogurtovým dipem.



3 komentáře:

  1. taky jsem se o ně pokoušela, našla jsem dokonce recept bez mouky, ale nějak se nezadařilo ;-)

    SHICOOLCA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A pročpak ne? Jde o to, ale byla cuketa opravdu vyždímaná, jinak nevidím problém :)

      Vymazat
  2. Mám je moc ráda, zkoušela jsem i samotnou cuketu :)

    OdpovědětVymazat