pondělí 17. srpna 2015

Krémová dýňová polévka

A už nám uzrává další skvělá zelenina - dýně. V dnešní době lze pěstovat nebo koupit na trhu mnoho druhů, nejznámější je hokkaido, máslová dýně nebo třeba špagetová dýně. My na zahrádce pěstujeme hokkaido, což je jedna vůbec z nejoblíbenějších. Dýně byla podle mě v kuchyni nějakou dobu otloukánek, ale teď už si několik let úspěšně drží svoje místo. A taky aby ne - z dýně se dá udělat polévka, pyré, čatní, risotto, buchta a nebo třeba marmeláda. Já nejčastěji připravuji právě polévku, která je prostě skvělá.



Suroviny:
na 6 porcí
1 střední dýně (hokkaido)
1 velká žlutá cibule
2-3 stroužky česneku
cca 700 ml zeleninového vývaru
150 ml smetany 12%
lžíce másla, 2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
1 lžička kari koření
olivový olej na pokapání dýně

Postup:
Dýni rozčtvrtíme, vydlabeme semínka a oloupeme. Nakrájíme ji na větší kostky, dáme na plech vyložený pečícím papírem, lehce pokapeme olejem a dáme péct na 20 - 30 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Během pečení jednou obrátíme - dýně se tak obalí olejem a opeče z obou stran.
Mezitím cibuli i česnek nasekáme najemno. Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zpěníme na něm cibulku. Po několika minutách přidáme i česnek a necháme zesklovatět a změknout. Do hrnce přidáme opečenou dýni, zasypeme kari kořením a dobře promícháme s cibulí. Poté základ zalijeme horkým vývarem, přivedeme k varu a necháme krátce provařit.  Hrnec odstavíme z ohně a ponorných mixérem rozmixujeme dýni dohladka. Vývar je lepší přilévat postupně, podle toho jak bude polévka hustá. Do rozmixované polévky přilijeme smetanu a opět provaříme. Hustotu polévky upravíme dodatečným přilitím vývaru - každá dýně je totiž jinak velká a nelze objektivně říct, kolik tekutiny bude potřeba. Nakonec polévku ochutíme solí a čerstvě namletým pepřem. 

My doma s oblibou říkáme, že tato polévka je téměř bezedná. Jestliže Vám totiž zbyde do druhého dne, budete ji muset zcela jistě znovu rozředit :)






2 komentáře:

  1. Bože, když vidím tu polévku, tak bych si hned dala! Miluji dýně .. minulý podzim jsem pekla dýňový cheesecake a ten byl výborný. Z dýně je výborné snad všechno !

    www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ani jsem netušila, jak se s tou polévkou trefím do aktuálního počasí :)

      Vymazat