pondělí 24. srpna 2015

Latino food festival - srpen 2015

Předposlední srpnovou neděli jsme se vydali na Smíchovskou náplavku navštívit Latino food festival, na který jsem se dlouho těšila. Já i můj muž máme španělskou i jihoamerickou kuchyni moc rádi a tak jsme šli na festival vyloženě s chutí a nadšením.  Pražské náplavky jsou obecně skvělé místo na konání různých kulturních akcí, takže i tentokrát byla Smíchovská náplavka sázkou na jistotu. K příjemnému místu navíc krásné počasí, takže kulinářský zážitek měl ideální podmínky.



Na festival jsme dorazili krátce po poledni, kdy již byla smíchovská náplavka byla plná lidí, ale ne až tolik, aby to návštěvníkovi narušilo jeho zážitek. Fronty byly přijatelné a rychle ubíhaly, stánkaři se snažili a v rychlosti odbavovali strávníky bez ohledu na jejich věčné "maňana". Ke všemu navíc vyhrávala španělská či brazilská hudba, která příjemně dokreslovala atmosféru líného letního odpoledne zahaleného do mnoha skvělých vůní. Všechny ty vůně byly tak lákavé, že i náhodný kolemjdoucí byl nucen stočit krok směrem na náplavku a prozkoumat jednotlivé stánky.

Všechno hrálo barvami. Nechyběl stánek s ovocem a zeleninou, kde jste mohli pořídit třeba mango, avokádo, čerstvé fíky chilli papričky, ale i maniok, stvoly cukrové třtiny nebo banány plantain.



Nechybělo ani několik stánků s typickými nezbytnostmi latinsko-americké kuchyně, jako jsou různé pálivé omáčky, dochucovadla, nachos nebo nakládané papričky. Všude jste měli možnost ochutnat vzorky, takže my jsme vždy od stánku odcházeli s pusou v plamenech :)



Mezi stánkaři bylo mnoho cizinců (hlavně Kubánců či Španělů) a tak si mohl být návštěvník téměř jistý, že dostane poctivé jídlo připravené tradičním způsobem a ne žádnou českou náhražku. Lidé byli navíc velmi milý a pohodoví, jak je u jižních národů zvykem.



Z jídel bylo možné ochutnat argentinské steaky a další masa, paellu v několika variantách, mušle, grilované kalámáry,empanadas, tostadas, bramborovou tortillu, qusadillas, několik druhů klobásek, ale i argentinské dezerty a nebo známé churros s čokoládou.
Protože paellu občas doma vařím, z ochutnávky jsme ji vynechali, stejně jako steaky, které sice voněly báječně, ale přece jen je možné si je objednat v mnoha pražských restauracích. Pro začátek jsme zvolili bramborovou tortillu se skvělou česnekovou majonézou a taštičku empanada plněnou mletým hovězím masem. Nemohli jsme odolat ani grilovaným kalamárům, které provoněly celou náplavku a tvořila se u nich největší fronta.
Ani s jedním z pokrmů jsme nešlápli vedle, pouze mě překvapilo, že bramborová tortilla byla servírovaná studená. Kalamáry ale byly jedny z nejlepších, skoro jsem si představovala, že místo u Vltavy jsem u moře :)



Naše hodování jsme pokračovali s Tostadas (kukuřičné placky) s vepřovým masem na yucatanský způsob. K tomu jsme dostali pěknou dávku papriček jalapeňos a vypálili jsme tak opět všechny bacily.





Co se týká pití, myslím si, že každý si přišel na své. Nabízeli zde chilská a argentinská vína, míchané koktejly z brazilského či kubánského rumu, limonády i Coronu. Pro české patrioty nechyběla plzeň.

Pro milovníky sladkého zde byl růžový stánek s argentinskými sladkostmi. Koláčky a dortíky vypadaly krásně, ale kdybych nevěděla, že jsou argentinské, klidně bych si myslela, že je to produkce z nějaké české kavárny. My jsme raději ochutnali churros, což jsou španělské smažené koblížky ve tvaru vroubkovaných tyček servírované s čokoládou.





Během festivalu jsme zabrousili i ke stánku Apetit, kde prodávali zbrusu novou kuchařku Latinsko-americké kuchyně z edice Apetit. A protože mám skvělého muže, koupil mi ji jako dárek s tím dodatkem, že je to pro něj vlastně dobrá investice, protože bude moct ochutnat nové dobrůtky :) Moje sbírka kuchařek se zase o trochu rozšířila a už se těším, až něco nového vyzkouším.


Celkově stál festival určitě za návštěvu. Byla to příjemná akce s velikostí akorát. Ceny byly přijatelné a jídlo většinou kvalitní a chutné. Akce byla bez vstupného a bez nutnosti měnit peníze za festivalovou měnu. Člověk se tak zde mohl zastavit třeba jen na pár chvil a nebo zde strávit celé odpoledne ze doprovodu příjemné hudby.



2 komentáře:

  1. Jéééé, FOOD festivali miluju. Jen škoda, že většina z nich se koná v Praze, což mám docela daleko .. ale byla jsem na Apetit pikniku a fakt jsem si to užila. Nacpala jsem se až k prasknutí :-D Jinak moc krásné fotky, muselo to být super :-)

    www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. No ano, je pravda, že většina festivalů probíhá v Praze, ale myslím si, že se ostatní města v poslední době trochu zlepšily. V Praze je toho zase tolik, že člověk nemá šanci vše stihnout, některé akce se dokonce i překrývají. Třeba teď v září je toho na programu opravdu hodně :D

    OdpovědětVymazat