pátek 21. srpna 2015

Nakládaná cuketa - cuketová čalamáda

Tak opět pokračuji v letním seriálu na téma: Co s dozrálou zeleninou. Musím se přiznat, že moc na zavařování a nakládání nejsem, ale čas od času mě něco chytne a zaujme a to pak i zavařuju :)
Cuketová čalamáda patří přesně do této kategorie. Chuťově je skvělá a hodí se především k masu, ale často se přistihnu, že jí z lednice ujídám jen tak samotnou. Navíc vám poslouží s využitím přebytečných cuket, které si v naložené formě budete moct užít i dlouho dlouho poté.



Suroviny:
2,5 kg oloupané a nahrubo nastrouhané cukety
5  různobarevných paprik, nakrájených na proužky
5 cibulí, nakrájených najemno
2 lžíce soli

na nálev
3 dcl octa
300 g cukru
1 lžička sladké papriky
1 lžička kari
1 lžička mletého pepře

Postup:
Nastrouhanou cuketu důkladně promícháme s paprikou, cibulí a solí a směs necháme asi 2 hodiny odležet. Mezitím si svaříme nálev a necháme ho zchladnout. Poté zeleninu napěchujeme do zavařovacích sklenic a zalijeme připraveným nálevem. Sklenice dobře uzavřeme a sterilujeme asi 20 minut při teplotě 80°C.



Žádné komentáře:

Okomentovat