sobota 15. srpna 2015

Špaldové nudle po asijsku

Teď v létě, kdy teploty stoupají vysoko (a letos obzvlášť) mám chuť hlavně na zeleninu a nebo na těstoviny s lehkou omáčkou. Ještě, že je tolik variant, jak si těstoviny připravit. Přiznám se, že by mi nevadilo mít těstoviny na různý způsob každý druhý den, výhodou je i to, že v kuchyni nestrávíte půl dne :)
Tentokrát jsem sáhla ke špaldovým nudlím a výsledek mě rozhodně potěšil.



Suroviny:
na 4 porce
250 širokých špaldových nudlí
1 brokolice
2 mrkve
1 balíček marinovaného tofu
řepkový olej + pár kapek sezamového oleje
ústřicová omáčka
sojová omáčka ( thin soy sauce)

Postup:
Brokolici omyjeme, rozebereme na menší růžičky a tuhý košťál odstraníme. Brokolici vaříme pár minut v páře tak, aby byla měkká, ale stále trochu křupavá. Nakonec ji necháme zchladnout v míse, popřípadě ještě rozkrájíme. Mezitím si oloupeme mrkev a nakrájíme ji na julienne (tenké proužky). V pánvi wok rozehřejeme dvě lžíce oleje spolu s pár kapkami sezamového oleje, který dodá zelenině exotickou vůni. Zároveň přivedeme k varu vodu na těstoviny, které vaříme na zkus.
 Na oleji opékáme mrkev, dokud nezměkne, poté k ní přidáme brokolici a tofu nakrájené na kostičky a ještě krátkou chvíli opékáme. Nakonec přimícháme zcezené špaldové nudle a společně prohřejeme. Nakonec ochutíme ústřicovou a sojovou omáčkou podle chuti.
Pamatujte - ústřicová omáčka slouží v asijské kuchyni místo soli a není radno to s ní přehánět. Sojovou omáčku také používejte s rozumem - cílem není chuť čínské polévky.


Žádné komentáře:

Okomentovat