úterý 4. srpna 2015

Sýrové bochánky s bylinkami

Čas od času každý z nás dostaneme večer chuť na něco slaného k zobání a nebo chceme potěšit příchozí návštěvu. Není nad to servírovat domácí pohoštění. Přesně do této kategorie spadají i sýrové bochánky, které jsou jednoduché a rychlé na přípravu, takže návštěvě můžete servírovat za půl hodiny. Navíc jsou hodně variabilní, takže stačí obměnit suroviny a máte zase trochu jinou pochoutku.



Suroviny:
na 24 bochánků
250 g hladké mouky
půl sáčku kypřícího prášku
špetka soli
50 g másla
50 g měkkého aromatického sýra (např. Limburger)
50 g sýru typu gouda (já použila parmazán, který byl zrovna po ruce) + 20 g na posypání
150 ml mléka
1 žloutek
hrst nasekaných bylinek podle chuti
tymián na ozdobu

Postup:
Ve skleněné míse smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl a přidáme na kostičky nakrájené máslo, které rozdrolíme do mouky jako na drobenku. Aromatický sýr nakrájíme na drobné kostičky, goudu nastrouháme najemno a přidáme k mouce s spolu s bylinkami. Směs dobře promícháme, přilijeme mléko a vypracujeme kompaktní těsto. Na pomoučněném vále pak těsto ručně dále zpracováváme dokud není hladké.
Troubu předehřejeme na 200 °C a plech vyložíme pečícím papírem. Válečkem vyválíme z těsto placku o tloušťce 1,5 - 2 cm a kulatým (vroubkovaným) vykrajovátkem vykrajujeme kolečka o průměru cca cm. Zbylé těsto znovu zpracujeme a pokračujeme ve vykrajování do spotřebování těsta. Kolečka na plechu potřeme směsí žloutku a kapky mléka, posypeme troškou sýra a ozdobíme drobnou snítkou tymiánu. Bochánky pečeme v troubě cca 15 minut dokud nevyběhnou a nezezlátnou.

Nejlepší jsou bochánky ještě teplé a nebo pak druhý den s trochou másla


10 komentářů:

  1. Simple and yummy! Can I have some?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thank you. I you want, I can translate the recipe in english

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Určitě vyzkoušej Verčo - jsou moc dobré a dají se přidat různé bylinky podle nálady :)

      Vymazat
    2. Haha, koukám, že mi blbnul internet, když je to tu třikrát :D

      Vymazat
    3. Nevadí, jsi na ten komentář dala řádný důraz :)

      Vymazat
    4. Právě jsem dopekla a jsou výborné. Příště jen víc posolím a asi přidám víc sýru :-)

      Vymazat
    5. To mě těší Yvet, že chutnají :)

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat