čtvrtek 10. září 2015

Drobenkový koláč se švestkami a mákem

Konec léta se nese ve znamení švestek a švestky se velmi dobře kamarádí s mákem. Existuje nespočet moučníků, které lze v této kombinaci připravit, stačí si jen vybrat. Tento koláč peču docela často, protože je jednoduchý, ale přitom velice dobrý. Ovoce a posypku si upravuji podle sezóny a aktuálních zásob doma. 
V tomto případě velmi dobře platí heslo "za málo peněz, hodně muziky", protože z lehce dostupných surovin rychle připravíte výborný koláč, který se u vás jistě stane stálicí, tak jako u nás.



Suroviny: na 1 velký plech
1 hrnek cukru krupice 2 hrnky polohrubé mouky 1 hrnek mléka 120 g másla 2 vejce 1 sáček vanilkového cukru 1 sáček prášku do pečiva 1 miska vypeckovaných švestek (čerstvých či zavařených)
na makovou náplň 100 g mletého máku necelý hrnek mléka 2 lžičky cukru krupice 1 lžička citronové kůry.

Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Ve velké míse smícháme cukr, vanilkový cukr, mouku a na kostky nakrájené máslo. Všechny suroviny rukou důkladně prohněteme, jako když připravujeme drobenku. Hrnek drobenky si odložíme stranou a do mísy navíc přidáme kypřící prášek, vejce a postupně přiléváme mléko. Směs řádně promícháme až dostaneme hladké, řídké těsto. V rendlíku svaříme mléko s mákem, přisypeme cukr a kůru a důkladně promícháme. Konzistence by neměla být ani příliš tuhá, ani příliš tekutá. Náplň necháme chvíli zchladnout. Velký pečící plech s okrajem vymažeme tukem a vysypeme hrubou nebo polohrubou moukou. Těsto nalijeme na plech a rovnoměrně rozetřeme do stran. Makovou náplň nalijeme do zdobícího sáčku s širší kulatou špičkou a nebo stačí obyčejný sáček s ustřiženým rohem. Na těsto nanášíme sáčkem pruhy máku a vytvoříme tak hustou mřížku přes celý plech. Do jednotlivých otvorů v mřížce klademe půlky švestek, až pokryjeme celý prostor. Nakonec celý koláč rovnoměrně posypeme odloženou drobenkou a dáme péct do trouby na cca 20 minut dokud nezezlátne.


5 komentářů:

  1. Dnes jsem koláč upekla. Jen místo mléka jsem dala smetanu. Moc všem chutná. Díky za rcp ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Dagmar, se smetanou to musí být ještě větší luxus :)

      Vymazat
    2. Za chvilku jdu péct další!A recept na vyžádání sdílím dál a dál ;-)
      Opravdu výborný!

      Vymazat
    3. To mě opravdu moc těší, že chutná :) Já se na něj chystám asi v příštím týdnu.

      Vymazat
    4. S radostí mi pomáhá synovec Filda https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1277786068922097&l=bc2799c1f7

      Vymazat