úterý 29. září 2015

Focaccia s rajčaty a černými olivami

Italské pečivo má pro mě velké kouzlo kvůli své chuti a božské vůni, která vás přesune na jih. Samozřejmě, že se nedá porovnávat umění tamních mistrů pekařů v kombinaci s místní atmosférou a oproti tomu české výrobky, ale na druhou stranu se Itálii můžete docela jednoduše doma přiblížit. Taková focaccia si o to přímo říká, protože na ní nejde mnoho zkazit, k přípravě vám stačí mísa a plech a hlavně je prostě vynikající. S přidáním oliv a rajčat se dá jíst jen tak samotná, nám se většinou stane, že z plechu tak nějak nenápadně mizí.
Ačkoliv se focaccia dělá výhradně z bílé mouky, já jsem tentokrát malou část nahradila moukou celozrnnou a rozhodně jsem tím nic nezkazila.



Suroviny:
na 1 středně velký plech
350 g bílé chlebové mouky
100 g hladké celozrnné mouky
1 sáček sušeného droždí (1/4 čerstvého)
4 lžíce olivového oleje
80 g černých oliv
50 g sušených rajčat v oleji
půl lžičky soli
několik snítek tymiánu podle chuti

Postup:
Do mísy prosijeme obě mouky, přidáme sůl a droždí a promícháme. Doprostřed sypké směsi přidáme 3 lžíce olivového oleje a 300 ml vlažné vody a vše promícháme a zpracujeme v hladké těsto. Na pracovní desce těsto hněteme asi 10 minut, dokud nebude krásně pružné. Podle potřeby můžeme podsypávat moukou. Těsto zpracujeme do koule, umístíme do olejem vymazané mísy, překryjeme potravinářskou fólií a dáme na teplé místo na 45 minut kynout. 
Mezitím si okapeme a osušíme olivy i rajčata a nakrájíme je na drobné kousky. Ze snítek tymiánu odrhnete jednotlivé lístečky. Po vykynutí těsto ještě jednou prohněteme a zapracujeme do něj rajčata, olivy i tymián. Těsto stejnoměrně natlačíme do středně velkého plechu s vyšším okrajem, celý plech zakryjeme potravinářskou fólií a necháme znovu kynout asi 45 - 60 minut. 
Předehřejeme troubu na 180° - 200°C . Do těsta uděláme po celém povrchu prstem hluboké důlky, jemně potřeme olejem a pečeme 15-20 minut dokud focaccia nezezlátne a uvnitř nebude pevná. 
Focaccia chutná nejlépe teplá, podáváte-li jí později můžete ji na pár vteřin přihřát i v mikrovlnce.




1 komentář: