neděle 27. září 2015

Gateau Opéra

Ke konci prázdnin měla moje mamka narozeniny, a tak jsem jí chtěla upéct nějaký pěkný dort. Mamka ale není jednoduchý strávník. Sladké tolik nemusí a s vanilkou či šlehačkou jí člověk moc nepotěší. Když už si dá ráda něco sladkého, musí to být čokoládové, nejlépe z čokolády hořké. Dlouho jsem přemýšlela, až mě nakonec napadl francouzský dort Gateau Opéra, ze kterého čokoláda přímo příští. K tomu navíc poctivý máslový krém s kávou, který vás přivede na vrchol blaha. Čokoládové korpusy jsou zcela bez mouky a tak je tento dort úplně bezlepkový. Všemi použitými surovinami se jedná o pořádnou dortovou neřest, ale při oslavě narozenin je to myslím povoleno :) Navíc, kdy je vhodnější doba udělat si radost než právě na narozeniny?
Dort se vydařil, ale jediné, co se trochu nepovedlo byla hodinová přeprava autem v úmorných vedrech. Na dortíku se to bohužel trochu vzhledově projevilo, ale chuti to neuškodilo a všichni si moc pochutnali. A je přeci to hlavní ne? :)



Suroviny:
na dortovou formu s průměrem 20 cm

na piškot
4 vejce - oddělené bílky a žloutky
140 g kvalitní tmavé čokolády
75 g cukru krupice
2 lžíce silné černé kávy
1 lžička mandlové esence

na čokoládový krém
175 g tmavé kvalitní čokolády
70 g nutelly
70 ml smetany na šlehání
2 lžíce cukru krupice
2 žloutky
100 ml ušlehané šlehačky

na kávový máslový krém
100 g změklého másla
100 g moučkového cukru
3-4 lžíce silné černé kávy

na čokoládovou polevu
100 kvalitní tmavé čokolády
50 g másla
2-3 lžíce smetany ke šlehání

Postup:
Předehřejeme troubu na 180 °C a začneme připravovat korpusy. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu a nechápe trochu vychladnout. V míse ušleháme žloutky se zchladlou kávou, a mandlovou esencí a nakonec přilijeme rozpuštěnou čokoládu. Z bílku ušleháme tuhý sníh a postupně do něho přidáme i cukr. Lžíci sněhu zamícháme do čokoládové směsi a pak postupně vmícháme celý sníh. Směs rozdělíme do tří stejných dortových forem a jestli máte to štěstí (které já nemám), že se vám všechny formy vejdou najednou do trouby, pečte je dohromady cca 15 minut. A nebo jako já pečte korpusy postupně, nechte krátce zchladnout a vyklopte opatrně na mřížku, kde zcela vychladnou.
S korpusy manipulujte opatrně, jelikož jsou bez mouky, jsou velmi křehké.
Mezitím si připravíme čokoládový krém. Nalámanou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni se smetanou a nutellou. V míse ušleháme žloutky s cukrem do krémové konzistence. Do čokoládové směsi nejprve vmícháme žloutky a poté také ušlehanou šlehačku a dobře promícháme. Krém dobře vychladíme, než získá hustou konzistenci vhodnou na potírání. Na máslový krém ušleháme máslo do světlé krémovité konzistence a pak do něj zašleháme moučkový cukru a nakonec i kávu. Šleháme tak dlouho, dokud krém nebude krásně hladký. První korpus položíme na podložku vyloženou pečícím papírem. Třetinu čokoládového krému natřeme na korpus a dáme chladit alespoň na 15 minut. 
Chlazení jednotlivých vrstev je důležité, k tomu, aby dort dobře držel pohromadě a jednotlivé vrstvy nesesedaly. Na ztuhlý čokoládový krém rozetřeme polovinu máslového krému, přiklopíme druhým korpusem a dáme opět na čtvrt hodiny chladit do lednice. Na druhý korpus rozetřeme další třetinu čokoládového krému, necháme ztuhnout a navrch rozetřeme zbývající máslový krém. Přiklopíme posledním korpusem a celý povrch dortu pomažeme zbývajícím čokoládovým krémem. Dort znovu vychladíme v lednici a mezitím si připravíme čokoládovou polevu. Nalámanou čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní lázni dokud nezískáme hladkou směs a nakonec přilijeme smetanu. Polevu necháme mírně vychladnout tak, aby se dala dobře roztírat, ale příliš rychle nestékala z dortu. Celý povrch dortu rovnoměrně potřeme polevou a dáme na několik hodin vychladit. 
Jestliže chcete jako já oživit povrch dortu, nechte si stranou trochu máslového krému, kterým pak pomocí zdobícího sáčku dort libovolně ozdobíte.






3 komentáře: