neděle 4. října 2015

Crepe Suzette

Nedávno jsem na blogu psala reportáž ze setkání s likérem Grand Marnier. Slibovala jsem, že určitě dodám i recept na celosvětově proslulé palačinky a svůj slib tak velmi ráda plním. Crepe Suzette jsou známé jako luxusní dezert, přitom jsou ale docela jednoduché na přípravu i časově. Tyto palačinky potvrzují pravidlo, že nejlepší věci bývají ty nejjednodušší a tak není důvod, proč si je nepřipravit doma. Můj tip je připravit si palačinky i omáčku dopředu a pak už můžete během chvíle perlit před návštěvou nebo mít za pár minut královskou víkendovou snídani. A přesně tak jsem to udělala i já - není nad to si vychutnat palačinky a kávičku k sobotní snídani na terase zalité sluncem :)



Těsto na crepes:
cca 15 ks
250 ml polotučného mléka
2 vejce
110 g hladké mouky
50 ml světlého piva
25 g másla
1 lžíce cukr krupice
špetka soli
25 ml likéru Grand Marnier

Postup:
Nejdříve smícháme mouku, cukr a sůl a postupně vmícháme vejce, pivo a mléko a šleháme metličkou dokud nebude těsto hladké. Nakonec přilijeme rozpuštěné máslo a likér, znovu prošleháme. Těsto by mělo mít hladkou a tekutou konzistenci. Můžeme nechat odležet v lednici několik hodin, klidně i přes noc. Před smažením opět důkladně promícháme.

Citrusová omáčka Suzette:
nastrouhané kůra z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče
nastrouhaná kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu
( já kupuji chemicky neošetřené citrusy v Kunratické stodole)
200 ml pomerančové šťávy
šťáva z jednoho citrónu
135 g másla
140 g cukru krupice
35 ml likéru Grand Marnier

Postup:
V nepřilnavém kastrůlku zahřejeme pomerančovou a citronovou šťávu, přisypeme cukr a přivádíme blízko varu. Omáčku mícháme až se cukr rozpustí a necháme redukovat. Stáhneme teplotu, přidáme máslo a promícháme. Do hlubší pánve přilijeme množství omáčky odpovídající počtu připravovaných palačinek. Ke omáčce přidáme palačinky a důkladně je v ní obalíme. Navrch nalijeme likér a krátce oflambujeme. Omáčku i s palačinkami krátce provaříme a ihned podáváme. 





Žádné komentáře:

Okomentovat