úterý 20. října 2015

Ropa vieja

Když jsem si v létě koupila na Latino food festivalu novou kuchařku od Apetitu (Latinská Amerika - Viva la vida) a poprvé ji prolistovala, bylo mi jasné, že tahle knížka se rozhodně na poličce válet nebude. Lákavé fotky a zajímavé recepty vás přimějí vyzkoušet i taková jídla, která byste možná doma běžně nevařili. Po výborných fazolových placičkách jsem se tentokrát rozhodla vyzkoušet něco náročnějšího, tedy hlavně časově. Ropa vieja je kubánská specialita z hovězího masa. Název znamená v překladu "staré hadry" a to kvůli tomu, že dlouho vařené maso se nakonec rozmačká vidličkou a cáry hadrů skutečně připomíná. V omáčce se mísí mnoho jižanských chutí, které do sebe krásně zapadají a vytvářejí tak skvělé jídlo, třeba k nedělnímu obědu. Já jsem ho rozhodně nedělala naposled :)



Suroviny
na 6 porcí
1 kg flank steaku (z hovězího pupku)
170 g anglické slaniny
1 střední cibule
1 červená a 1 zelená paprika
170 g rajčatové pasty (hustý protlak)
1 lžíce římského kmínu
1 lžíce sušeného tymiánu a 1 lžíce sušeného oregana
4-5 stroužků česneku
1 bobkový list
125 ml suchého bílého vína
500 ml hovězího vývaru
1 konzerva celých loupaných rajčat
80 g  nakládaných papriček pimento (nebo jalapeňos)
3 lžíce kaparů
100 g zelených vypeckovaných oliv
1 lžíce bílého vinného octa
sůl a čerstvě mletý pepř
nasekaný čerstvý koriandr na ozdobu

Postup:
Anglickou slaninu nakrájíme nahrubo. Steaky nakrájíme na široké pruhy (cca 4 cm) a řádně je osolíme a opepříme. Ve velkém nepřilnavém hrnci opékáme slaninu až pustí tuk a bude křupavá. Děrovanou vařečkou ji vybereme na talíř a v hrnci na zbylém tuku opékáme dohněda maso z obou stran. Opečené kousky odkládáme stranou na talíř. Mezitím si cibuli nakrájíme na tenká kolečka, papriky na proužky a česnek nadrobno. V uvolněném hrnci opékáme asi 4 minuty cibuli a papriky dokud nezměknou, přidáme rajčatový protlak, oregano, tymián, bobkový list i česnek. Já jsem navíc přidala pár lžic rajčatové passaty. Vše opékáme za občasného míchání asi 4 - 5 minut do mírného zhnědnutí, přípečky nevadí, ty dodají budoucímu jídlu sílu. Do hrnce vlijeme víno a pečlivě mícháme tak, aby se právě zmíněné přípečky dostaly do omáčky a nezůstaly na stěnách hrnce, to by byla velká škoda. 
Poté do hrnce vrátíme slaninu a maso, zalijeme vývarem a konzervovanými rajčaty (krájet je nemusíte, v omáčce se rozvaří) a přivedeme k varu. Přiklopíme pokličkou, zmírníme plamen a pozvolna dusíme 2 - 3 hodiny, až bude maso velmi měkké. V mezičase si nakrájíme papričky na proužky, olivy přepůlíme. A pak už jen čekáme a čekáme, až se maso podusí a bude dostatečně měkké. Mezitím stačíte vyprat, uklidit nebo cokoli jiného :) Poté maso vyjmeme z omáčky a dvěma vidličkami ho natrháme na kousky. Maso vrátíme do hrnce spolu s papričkami, olivami a kapary a vaříme nezakryté asi půl hodiny, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec posypeme koriandrem a podáváme s oblíbenou přílohou. 
Kuchařka Apetitu se trefila do mých chutí a jídlo na fotografii servírovali s mojí oblíbenou žlutou rýži. Já mám nejradši jasmínovou, kterou připravuji jednoduše v rýžovaru spolu se solí a menší lžičkou kari koření, které mám namíchané od pána z trhu.







1 komentář: