pátek 30. října 2015

Skořicový trhací chlebíček

Trhací chlebíček je docela moderní záležitost a v našich končinách už není žádnou novinkou. Já ho pravidelně vídám na českých i zahraničních webech či v časopisech a pořád si říkám, že ho taky někdy musím vyzkoušet. Jak to tak ale občas bývá, dlouho jsem se k tomu nedostala. Když vyšlo listopadové číslo Gurmetu a tam byl opět na trhací chlebíček recept, řekla jsem si, že je to znamení a že už ho musím konečně vyzkoušet. A tak to nakonec vyšlo a chlebíček jsem upekla. Už se ani nedivím, že je tolik oblíbený, je totiž jednoduchý na přípravu a přitom chuťově skvělý. Trhání jednotlivých plátků je navíc docela zábavné :)



Suroviny:
na těsto
500 g polohrubé mouky
275 ml vlažného mléka
kostka droždí (42 g)
80 g cukru krupice
2 žloutky
100 g rozpuštěného másla

na náplň
50 g rozpuštěného másla
2 lžičky mleté skořice
100 g třtinového cukru

Postup:
Jako první si připravíme kvásek. Droždí utřeme se lžičkou na jemnou kašičku a přimícháme lžičku mouky. Přilijeme 150 ml mléka a dobře promícháme. Povrch poprášíme trochou mouky, misku přikryjeme utěrkou a kvásek necháme na teplém místě vzejít cca 10 minut. Mezitím ve velké míse smícháme mouku, žloutky, cukru, zbytek mléka a rozpuštěné máslo (zchladlé). Přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Mísu s těstem opět přikryjeme utěrkou a necháme znovu kynout, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem, trvá to asi hodinu. 
Vykynuté těsto na válu vyválíme na obdélník (cca 50x30), potřeme rozpuštěným máslem a posypeme skořicí s cukrem. Rádýlkem těsto rozkrájíme na stejně velké obdélníky, které budou velikostně pasovat do chlebíčkové formy. Těsto by nemělo příliš přečnívat, protože jinak vám z formy uteče. 
Troubu rozehřejeme na 180 °C. Formu si nejdříve vyložíme pečícím papírem, u silikonové formy to není potřeba. Jednotlivé obdélníky těsta skládáme těsně vedle sebe na stojato do formy a těsto ve formě necháme ještě cca 20 minut kynout. Chlebíček pečeme cca 40 minut dokud špejlí neověříme, že je uvnitř dobře propečený.



1 komentář: