neděle 22. listopadu 2015

Perníkový dort s brusinkami

Protože minulý recept s pekařskou výzvou jsem vkládala až dlouho po upečení, řekla jsem si, že tentokrát se polepším a tak vkládám raději hned. Perníkový dort jsem doteď neznala, ale zaujal mě na první pohled. Korpus je nádherně provoněný kořením a obě ostřejší náplně mu dodávají říz. Jemný krém z mascarpone chutě krásně vyvažuje a celý dort tak nějak dotváří. Chuťově se jedná o netradiční, ale velmi povedený zážitek, který je jako stvořený pro vánoční atmosféru.
Jelikož mého muže minule společné pečení velmi bavilo, pomáhat chtěl i tentokrát. Nakonec jsem mu svěřila i prořezávání korpusů a úkol zvládl na jedničku. Kdo by to byl do něj řekl... :)



Suroviny:
na dva korpusy 18 cm
260 g hladké mouky
2 vejce
115 g změklého másla
100 g třtinového cukru
1 lžička jedlé sody
120 g melasy
120 g podmáslí
lžička a půl mletého zázvoru
lžička mleté skořice
špetka mletého koriandru
špetka mletého pepře
čtvrt lžičky mletého kardamomu

brusinkový kompot
300 g mražených brusinek
180 g cukru krupice
125 ml cideru

lemon curd
4 žloutky
70 g cukru krystal
70 ml šťávy z citrónu
kůra ze 2 biocitrónů
50 g másla

krém
400 g mascarpone
100 g cukru moučka
60 g smetany ke šlehání

ojíněné brusinky na ozdobu
240 ml cideru
190 g cukru krystal  + 100 g na obalení
cca 130 g čerstvých brusinek

Postup:
Jako první si připravíme ojíněné brusinky. Do kastrůlku nalijeme cider, přidáme cukr a zahřejeme na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí. Cukrovou směs nechte zchladnout, přidejte brusinky 
a necháme marinovat přes noc.  Druhý den brusinky slijeme a obalíme ve zbylém cukru. Dále si připravíme lemon curd (citrónový krém). Ze dvou citrónů nastrouháme najemno kůru. Do mísy vhodné pro vodní lázeň dáme žloutky, citronovou kůru a štávu a také cukr. Zamícháme a dáme na hrnec s vařící vodou. Ve vodní lázni směs postupně vymícháme do krémové konzistence. Nakonec přimícháme nakrájené máslo a znovu dobře prošleháme. Krém musí mít hustou, pudinkovou konzistenci.
Dvě dortové formy vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem. Jestliže máte pouze jednu formu, pečte korpusy nadvakrát. V míse smícháme mouku, sodu, sůl a koření. V jiné míse vyšleháme změklé máslo s třtinovým cukrem do světlé pěny a po jednom přidáme vejce. Aby se směs nesrazila, přidáme lžíci mouky.  Dále do máslové směsi zašleháme melasu a nakonec podmáslí. Nyní je čas přidat suché ingredience. Přidáváme tedy po částech směs mouky a koření a vždy dobře promícháme gumovou stěrkou. Těsto rozdělíme do dvou dortových forem a pečeme v troubě předehřáté na 180°C cca 25 minut. Zatímco se peče dort připravíme si brusinkový kompot. Všechny suroviny dáme do kastrůlku a přivedeme k varu. Plamen stáhneme a směs vaříme, dokud se tekutina varem nezredukuje a zhoustne. Brusinky přelijeme do misky a necháme vychladnout.
Mascarpone s cukrem ručně vymícháme, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidáme dotuha vyšlehanou smetanu, promícháme a dáme vychladit. Vychladlé korpusy podélně rozřízneme a každý potřeme polovinou brusinkového kompotu. Přiklopíme vrchním dílem a oba korpusy spojíme bohatou vrstvou citronového krému. Dort sestavíme  a celý potřeme krémem z mascarpone. Nakonec dort podle fantazie ozdobíme ojíněnými brusinkami a necháme rozležet v lednici.




2 komentáře:

  1. Vypadá krásně a ta chuť musí být zajímavá, o perníkovém dortu jsem ještě neslyšela :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem právě o takovém dortu dříve taky neslyšela, ale o to víc mě mile překvapil. Jak už jsem řekla výše, dýchá z toho taková vánoční atmosféra :)

      Vymazat