pátek 13. listopadu 2015

Sacher dort

Sacher dort vždycky dělávala moje babička na narozeniny a svátky pro všechny v rodině. A i když vlastně pořád dělala ten samý dort, nikdy se nám nepřejedl. Sacher je totiž věčná klasika, která vždy potěší. Dort vypadá jednoduše, pro někoho možná až obyčejně, ale nenechte se mýlit, zdání totiž klame. Není potřeba zbytečně mnoho ingrediencí, aby vzniklo něco jedinečného.
V případě Sachru hraje prim čokoláda a meruňková (nejlépe domácí) marmeláda.
Sacher se tentokrát objevil v časopisu Gurmet jako listopadová pekařská výzva. Jako vždy jsem se rozhodla zúčastnit, tentokrát společně s mým mužem, který moc pomáhal. Výzvu tentokrát zadávala Martina Kojzarová ze skvělého foodblogu Sugartown. Já jsem vlastně Sacher předtím nikdy nedělala, možná právě proto, že to u nás byla výsada babičky. Ta už tu ale s námi bohužel není a tak na ní aspoň tímto mohu zavzpomínat.



Suroviny:
 korpus (průměr 20 cm)
180 g hořké čokolády
125 g změklého másla
125 g moučkového cukru
6 vajec
100 g cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu
125 g hladké mouky
špetka soli

meruňková glazura
400 g meruňkového džemu
30 ml rumu

poleva
250 g kvalitní hořké čokolády
125 g vody
250 g krystalového cukru

Postup:
Troubu předehřejeme na 190 °C, dortovou formu lehce vymažeme máslem a stěny i dno vyložíme vystřiženým pečícím papírem. Nalámanou čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni, odstavíme a necháme zchladnout. Žloutky oddělíme od bílků a bílky vlijeme do mísy, přidáme lžíci cukru krupice a šleháme dokud bílky nebudou téměř tuhé, poté přisypeme zbývající cukr a vyšleháme pevný sníh. Do jiné nádoby dáme změklé máslo a vyšleháme po světlého krému, přisypeme moučkový cukr a dál šleháme. Přidáváme po jednom žloutky a dále šleháme, dokud nevznikne nadýchaná pěna. Nakonec do směsi zašleháme i zchladlou čokoládu. Do čokoládové pěny stěrkou vmícháme polovinu prosáté mouky se špetkou soli, polovinu bílků a pak znovu mouku a zbytek sněhu. Těsto nalijeme do dortové formy, uhladíme povrch a pečeme cca 35-40 minut. 
Upečený korpus necháme chvíli zchladnout, poté vyndáme z formy a necháme na mřížce úplně vychladnout. Je pravděpodobné, že korpus na povrch popraská, ale nerovnosti se později seříznou cukrářským nožem. Zatímco korpus chladne, připravíme meruňkovou glazuru tak, že si rozmícháme džem s rumem a chvíli vaříme do zhoustnutí. Nakonec džem propasírujeme přes jemné sítko, aby byl hladký a bez hrudek. Vychladlý korpus na vrchu podle potřeby seřízneme do rovna a nebo jej otočíme vzhůru nohama, aby povrch dortu tvořila hladká plocha. Podélně jej rozřízneme napůl a potřeme polovinou meruňkové glazury. Dort sestavíme a boky i vršek potřeme zbylou glazurou a necháme dobře vychladit. 
Mezitím si připravíme čokoládovou polevu. Svaříme cukr: do kastrůlku nalijeme vodu, přidáme cukr a vaříme asi  5 - 7 minut až bude rozvar hustější a tekutina bude ze lžíce stékat v tenkém hustém praménky (svaření cukru tzv. na nitku). Do horkého rozvaru nasypeme nasekanou čokoládu, rozmícháme až se čokoláda rozpustím a ihned dort poléváme. 
S toutou glazurou se pracuje o něco hůře než s klasickou rozpuštěnou čokoládou. Ihned do sundání z plamene dort co nejrychleji polejte, nebo se na polevě začne tvořit škraloup a začne tuhnout. Sama jsem si vyzkoušela, že to chce cvik a není to tak jednoduché, jak se to může zdát.
Po polití polevou dort nechtě uležet v chladu, nejlépe do druhého dne. Sacher se tradičně podává s vyšlehanou smetanou. Sprejové šlehačky zakazuji!!! :)





4 komentáře:

  1. Moc se vám s mužem povedl :-)! Jeden z nejkrásnějších <3 - moc za něj děkuju!
    Mějte se moc krásně,
    Martina (Sugartown)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, moc děkujeme za krásná slova :)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Thaaanks :) It is really delicious, for me one of the best...

      Vymazat