středa 2. prosince 2015

Lemon meringue pie

Lemon meringue pie neboli citronový koláč s bílkovou čepicí je známý po celém světě, ale největší oblibě se dnes těší určitě v Americe. Je to koláč lahodící oku i mlsnému jazýčku. Já ho mnohokrát vídala v televizi a na zahraničních webech, až jsem se ho rozhodla také vyzkoušet. Kvůli svojí štiplavé citronové chuti, která se nádherně doplňuje s jemným sněhem potěší koláč hlavně ty, kteří nemají rádi přeslazené hutné zákusky. Já mezi takové též patřím a proto jsem si koláč docela oblíbila. Doporučuji jako efektní zákusek třeba pro návštěvu, která vám jej pomůže sníst dříve než by sníh začal řídnout :) Receptem jsem se inspirovala na bbcgoodfood.com.



Suroviny:
na křehké těsto
180 g hladké mouky
100 g chlazeného másla, na kousky
1 lžíce moučkového cukru
1 žloutek
2 lžíce studené vody ( je-li potřeba)

na náplň
3 žloutky a 1 celé vejce
100 g cukru krupice
2 lžíce kukuřičného škrobu
jemně strouhaná kůra ze dvou citrónů
šťáva ze dvou citrónů
šťáva z půlky pomeranče
menší šálek vody
85 g másla

na sněhovou pokrývku
4 bílky
6 lžic moučkového cukru
(1 lžička kukuřičného škrobu)

Postup:
Všechny suroviny na těsto smícháme ručně nebo v robotu. Až se suroviny začnou spojovat, přemístíme je na pomoučněný vál a dobře propracujeme, dokud nedostaneme hladké těsto. Kuličku těsta zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout v lednici asi 45 minut.
Těsto vyválíme do kruhu který bude cca o 3 -5 cm větší než připravená koláčová forma. Plát přeneseme do máslem vymazané formy a dobře uhladíme ke stěnám. Těsto necháme maličko přečnívat, to přebytečné odkrojíme. Celý povrch propícháme vidličkou, dno pokryjeme vystřiženým pečícím papírem a pokryjeme pečícími nebo běžnými fazolemi. Fazole slouží jako závaží, aby se těsto nezvlnilo a příliš nevystouplo. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 180°C, pečeme cca 10 minut s fazolemi, poté je vyjmeme a pečeme dalších pět minut bez bez nich, dokud nemá povrch lehce zlatavou barvu. Necháme vychladnout ve formě a mezitím si připravíme náplň (lemon curd).
V pánvičce smícháme cukr, škrob a nastrouhanou kůru, přidáme citrusové šťávy a vodu a dobře promícháme. Vaříme na mírném plameni, dokud nebude tekutina hladká a hustější. Stáhneme z plamene a pomalu přimícháme máslo, dokud se zcela nerozpustí. Vejce ušleháme stranou, přilijeme do pánvičky a vrátíme na mírný plamen. Za stálého míchání necháme krátce probublat, dokud náplň nezhoustne. Lemon curd se dá dělat také ve vodní lázni viz můj recept na perníkový dort. Náplň odstavíme a necháme za občasného míchání mírně zchladnout. Nakonec připravíme sněhovou čepici na dort (maringue). Bílky ušleháme téměř do tuha a postupně přišleháváme cukr a kukuřičný škrob. Když jsou bílky tuhé a tvoří krásné špičky, je hotovo.
Teplým citronovým krémem naplníme korpus a od kraje dokola, směrem ke středu vrstvíme na koláč bílky. Koláč dáme znovu péct na cca 15 minut a nebo než bílky chytnou lehce hnědou barvu. Koláč vyjmeme z trouby a necháme chladnout nejdříve ve formě, potom jej vyndáme.


1 komentář:

  1. One of my most favorite desserts! It looks delicious!

    OdpovědětVymazat