středa 16. prosince 2015

Vánoční marokánky

Původně jsem říkala, že sem letos žádný recept na vánoční cukroví dávat nebudu, protože teď je všude receptů mraky a hlavně každý z nás máme ty svoje osvědčené. Nakonec mě to ale nedalo a už vám ho sem píšu :) V posledních dnech se mě totiž už několik lidí ptalo na naše marokánky a tak jsem jako nejlepší řešení viděla dát recept rovnou online. Marokánky jsme poprvé zkusili před pár lety s mamkou podle receptu z nějakého časopisu a od té doby jsou nedílnou součástí našeho vánočního stolu.



Suroviny:
na marokánky
250 ml mléka
30 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
20 g másla

100 g plátkových mandlí
100 g nasekaných vlašských ořechů
100 g rozinek
100 g sekané kandované citronové a pomerančové kůry

na polevu
čokoláda na vaření nebo tmavá čokoládová poleva
(mně se osvědčila tmavá poleva od firmy Carla, kterou rozehřeji ve vodní lázni)
trocha ztuženého tuku na zředění polevy

Postup:
Mléko nalijeme do kastrůlku a rozmícháme v něm mouku a cukr. Nakonec přidáme máslo a přivedeme mléčnou směs k varu. Vaříme 3-4 minuty dokud tekutina nezhoustne na hustou kaši. Necháme chvíli vychladnout a do kaše zamícháme všechny ořechy, rozinky a kandovanou kůru. Navlhčenou lžičkou nabíráme hrudky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Na plechu hrudky zploštíme na stejně velké placičky. Nechávejte mezi placičkami dostatečný odstup, trochu se při pečení rozlijí. Marokánky pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C - 180°C cca 15 minut, dokud nebudou na dotek pevné. Mezitím si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu či polevu s trochou tuku. Vychladlé marokánky máčíme z jedné strany do čokolády a necháme zaschnout na mřížce nebo na pečícím papíře. Stejně jako ostatní cukroví, skladujeme marokánky v temnu a chladu - jestli vám tedy ale vydrží a všechny je rovnou nesníte :)



Žádné komentáře:

Okomentovat