čtvrtek 28. ledna 2016

Dort Doboš

Poté, co jsem vynechala výzvu na silvestrovský dort (kdo by taky doma to sladké po vánocích jedl :P) jsem s nadšením čekala, jaký dortík se objeví na stránkách časopisu Gurmet v pekařské výzvě v lednu. A nebyla jsem vůbec zklamaná, protože tentokrát se pekla stálice budapešťských kaváren - dort Doboš. Už jsem ho v minulosti chtěla několikrát udělat, ale jaksi jsem se k tomu nedostala, no znáte to :D Musím říct, že dort byl vynikající a celá rodina byla nadšená. Do příště jen musím trochu vychytat to karamelové zdobení, ale popravdě to je na tom to nejméně důležité.


Suroviny:
na piškotové pláty
120 g hladké mouky
120 g cukru moučka
6 vajec

na krém
200 g cukru krupice (ale možná by byla lepší moučka)
225 g změklého másla
70 - 80 g holanského kakaa

na karamel
120 g cukru krupice
1 lžíce citronové šťávy

na ozdobu
100 g nasekaných piškotů nebo oříšků

Postup:
Bílky oddělíme od žloutků, bílky vyšleháme s cukrem dotuha, přisypeme prosátou mouku a promícháme. V jiné míse vyšleháme žloutky se špetkou cukru do bílé nadýchané pěny. Stěrkou opatrně vmícháme žloutky ke sněhu a spojíme v kompaktní hladké těsto.
Troubu přehřejeme na 200 °C. Na pečící papír obkreslíme jako šablonu dno dortové formy o průměru 20 cm. Z těsta budeme potřebovat celkem 7 kulatých plátů. Těsto nanášíme v tenké vrstvě na pečící papír buď cukrářskou kartou nebo cukrářským sáčkem s větší hladkou špičkou. Pláty pečeme podle možností trouby zvlášť nebo po dvou, cca 10 minut, dokud není piškot mírně zlatavý. Po vyndání z trouby převrátíme plát na pečící papír posypaný moučkovým cukrem a papír, na kterém se pekl opatrně stáhneme pryč. Pláty necháme na rovné ploše vychladnout a nejrovnější z nich odložíme stranou.
Když pláty chladnou, připravíme si krém. Máslo s cukrem vyšleháme doběla a nakonec přidáme prosáté kvalitní kakao. Nejdřív zamícháme stěrkou (ať kvůli mixéru nemáme kakao po celé kuchyni) a nakonec celý krém důkladně zpracujeme šlehačem. Vychladlé pláty pomažeme tenkou vrstvou krému a skládáme na sebe, krémem potřeme i boky a vršek dortu a uhladíme. Je dobré, když zbude trošku krému, který použijeme na závěrečné dozdobení. 
Boky dortu částečně ozdobíme nahrubo nasekanými piškoty (ořechy) a dáme chladit do lednice. Nakonec si připravíme karamel na karamelové zdobení. Cukr, 5 lžic vody a citronovou šťávu dáme do kastrůlku a na mírném ohni necháme za občasného míchání zcela rozpustit. Plát, který jsme nechali na ozdobu položíme na plech vyložený pečícím papírem. Jakmile začne karamel zlátnout, stáhneme jej z plotny, nalijeme na připravený plát a necháme ztuhnout. 
Opravdu dobrá rada je pracovat rychle, protože karamel přirozeně rychle tuhne a tím hůř se potom roztírá po korpusu.
Nahřátým ostrým nožem rozdělíme rychlým pohybem plát na 6 stejných dílků. Po každém řezu otřeme nůž kuchyňskou utěrkou a před krájením opět nahřejeme nad plamenem. Nakonec dáme odložený zbývající krém do cukrářského sáčku a na dort naneseme 6 malých bochánků, které budou sloužit jako podpěra jednotlivých karamelových dílů. Dort necháme před podáváním rozležet v lednici.




3 komentáře:

  1. Obdivuju Vas, jak se pokazde ucastnite vyzvy! Ja jsem v ramci setreni prestala food casopisy kupovat, beru si uz jen ten z albertu, ktery je zdarma, ale musim priznat, ze se mi po Gurmetu obcas zasteskne... Vas dort vypada skvele.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, moc děkuji za chválu :) Já odebírám z časopisů pouze Gurmet, ale moje mamka zase Apetit a tak si je někdy měníme. Pro mě jsou kuchařky a věci na vaření to, co pro ostatní kosmetika a kabelky :) P.S. Časopis z Albertu je sice zadarmo, ale je také skvělý!

      Vymazat
  2. ...dorty nepeču ale tady ten vypadá velmi dobře =) karamel mám moc ráda, věřím že si rodina pochutnala =)

    OdpovědětVymazat