neděle 3. ledna 2016

Zapečený těstovinový pekáček s tuňákem a olivami

Kdo z nás by neměl rád jídla, která jsou chutná, ale jejich příprava vám nezabere mnoho času. A přesně takové jsou těstoviny - většinou k nim stačí přidat jen pár kvalitních surovin a skvělé jídlo je na světě. Já osobně bych mohla mít těstoviny na různé způsoby obden. A když už vás běžná těstovinová jídla nudí, není lepší nápad než to všechno zapéct a získáte nový rozměr chuti. Není divu, že všude ve světě jsou tolik oblíbené tzv. casserole, tedy v pekáčku zapečené maso, brambory či těstoviny s různou zeleninou a omáčkou. U nás doma taková jídla milujeme - nejen, že jsou chutná a rychle hotová, ale navíc vám ještě zbude na druhý den, třeba na oběd do práce :) Tentokrát jsem připravila úžasné těstoviny s tuňákem zapečené se sýrovým bešamelem a po jídle se jen zaprášilo.



Suroviny:
na cca 3 porce
2 a 1/2 hrnku těstovin (vřetena)
2 větší rajčata 
1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
větší hrst černých vypeckovaných oliv
50 g másla
3 lžíce hladké mouky 
cca 1 a půl až 2 hrnky vlažného mléka
cca 100 g sýru gouda nebo čedar, nastrouhaného
2 špetky muškátového oříšku
hrstka sekané petrželky
sůl, pepř

Postup:
Těstoviny uvaříme podle návodu ve vroucí osolené vodě až budou al dente (nepřevařte je - budou se ještě zapékat!). Mezitím spaříme ve vroucí vodě rajčata, oloupeme slupku a nakrájíme je na kostky. Olivy nakrájíme na půlky a tuňáka dobře zcedíme.  Ke zcezeným těstovinám přidáme rajčata, olivy, petrželku a tuňáka a dobře promícháme. Dále si připravíme bešamel. V menším kastrolu rozehřejeme máslo a přisypeme mouku, vzniklou jíšku dobře mícháme a na mírné plameni rychle provaříme (nesmí ale zhnědnout). Za stálého prošlehávání metličkou přiléváme mléko a mícháme tak dlouho, dokud směs nebude hladká a hustá. Je-li bešamel příliš hustý, přelijeme další mléko. Do hladkého bešamelu přisypeme asi polovinu sýra a opět dobře rozmícháme. Těstoviny promícháme s bešamelem a celou směs přemístíme do středně velkého pekáčku či zapékací mísy. Posypeme zbytkem sýra a dáme zapéct cca na 20 minut do trouby vyhřáté na 180 °C, dokud nebude mít sýr zlatavou barvu.




1 komentář:

  1. Mňam .. těstoviny, tuňák a sýr .. dokonalá kombinace :-)

    OdpovědětVymazat