sobota 20. února 2016

Čokoládové cupcakes

Není nad to si ke kávě nebo na oslavě s přáteli pochutnat na pořádném tradičním čokoládovém cupcaku. Dnes se dá upéct téměř jakýkoli cupcake s mnoha a mnoha variantami krému od těch konzervativních přes ty bláznivější, ale ruku na srdce - ten klasický čokoládový se nikdy neomrzí, tedy alespoň ne mně :) Recept jsem převzala z časopisu Ona Dnes a trochu poupravila podle sebe. Tyto cupcaky mohu jen doporučit - jsou krásně vláčné a bohatý čokoládový krém je jen třešničkou na dortu.



Suroviny:
na 16 cupcakes

na těsto:
200 g hladké mouky
4 vrchovaté lžíce kakaa
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
120 g cukru krupice
1 sáček vanilkového cukru
6 lžic oleje
2 vejce (3 malá vejce)
200 ml podmáslí

na krém:
150 g změklého másla
150 g kvalitní hořké čokolády
150 g moučkového cukru
špetka soli

na ozdobu:
kousek bílého fondánu
kapka modré barvy Wilton

Postup:
Mouku prosejeme s kakaem do mísy a přidáme sodu, prášek do pečiva i oba dva cukry. V jiné misce prošleháme vejce společně s olejem a podmáslím. Obě dvě směsi spojíme a řádně promícháme. Rozehřejeme troubu na 180°C a muffinovou formu vyložíme papírovými košíčky. Košíčky plníme těstem pouze do jedné poloviny a pečeme v troubě cca 15-20 minut. Nakonec necháme zcela zchladnout na mřížce.
Na krém si prosejeme moučkový cukr, nalámanou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme zchladnout. Máslo vyšleháme se špetkou soli a postupně přidáváme čokoládu, nakonec zašleháme i moučkový cukr. Hotový krém přendáme do cukrářského sáčku s hvězdicovou špičkou a necháme krátce vychladit v lednici. Před zdobením necháme krém trochu povolit, zdobení půjde lépe. Nakonec cupcaky zdobíme libovolnými tvary vykrájenými z fondánu.




4 komentáře:

  1. Děkuji, také luxusně chutnají :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super recept, všechno mám, takže na narozeninových oslavách mých dětí budu za hvězdu:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc děkuji - děti je určitě budou milovat :)

    OdpovědětVymazat