pondělí 8. února 2016

Thajská kuřecí polévka Tom Kha Gai

A zase je tu po čase jeden asijský recept. Tentokrát je vsadila opět na klasiku a tedy na známou thajskou kuřecí polévku s kokosovým mlékem. Tato polévka není (na rozdíl od většiny thajských jídel) příliš pálivá a jejích hlavním cílem je zahřát na duši, což se jí podle mě velmi dobře daří. Kombinace jemného kokosového mléka s kyselejšími chutěmi ostatních surovin je pro mě bezkonkurenční. Kuřecí maso se někdy v polévce doplňuje krevetami, nebo se jimi úplně nahradí. To už ale záleží na vaší aktuální chuti a náladě, obě varianty jsou skvělé.


Suroviny:
na 4 porce
2 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce červené kari pasty
2 lžíce strouhaného galangalu (zázvoru)
2 stvoly citronové trávy (a 4 kafírové listy)
1 stroužek česneku, prolisovaný
1-2 malé chilli papričky
půl litru kuřecího vývaru
500 ml kokosového mléka
cca 3 lžíce rybí omáčky
1 lžíce palmového (třtinového) cukru
4 čerstvé žampiony (můžete dát i houbu shitake, ale já osobně ji nemám ráda)
1 velký kuřecí prsní řízek (2 menší)
šťáva z půlky limety + měsíčky limety k servírování
hrst sekaného koriandru

Postup:
Ve větším hrnci rozehřejeme olej a opékáme na něj kari pastu, galangal (zázvor) a česnek. Dále přidáme jednu nasekanou papričku, kafírové listy a překrojené stvoly citronové trávy, které jsme předtím rozklepali obrácenou strnou nože. Vše zalijeme vývarem, přidáme rybí omáčku a cukr a přivedeme k varu. Mezitím si nakrájíme řízek přes vlákno na tenké pruhy. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Maso dáme do polévky a vaříme asi pět minut. Poté vyndáme stvoly citronové trávy a do polévky přilijeme kokosové mléko a přimícháme houby. Polévku vaříme přibližně dalších  tři až pět minut, dokud houby nebudou měkké. Nakonec polévku dochutíme limetou, případně přisolíme rybí omáčkou. Podáváme s čerstvým koriandrem, nasekanou chilli papričkou a limetou na dochucení.
Do polévky můžete přidat i loupané krevety. Variantou je také maso zcela vynechat a nahradit pouze krevetami. Tak i tak je polévka skvělá a krásně zahřeje!   



4 komentáře:

  1. Vypadá dokonale, ale asi bych si jí nechala uvařit :D
    cara-carob-cooking.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. A jinak polévka možná vypadá složitě, ale není :)

      Vymazat
  2. ...nikdy jsem thajskou, čínskou polévku nevařila...=)raději bych se nechala pozvat a místo kuřecího masa bych prosila krevety =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak říkám Gábino, možná vypadá složitě, ale není. Stačí mít pouze ty správné suroviny ;-) Krevety mám také ráda, takže ty verze střídám.

      Vymazat