úterý 12. dubna 2016

Dort Battenberg

Tento rafinovaný dortík byl opět součástí Výzvy pro odvážné pořádané časopisem Gurmet. Když mě něco vyloženě neodradí, tak peču výzvu každý měsíc a tak ani tentokrát jsem nemohla vynechat. Dort Battenberg jsem už párkrát někde viděla, ale sama od sebe bych ho asi nepekla. A to by byla docela škoda, protože dort je nejen efektní svým vzhledem, ale také chutný a nikoli přeslazený. V chuti se krásně doplňují mandle použité do těsta a potah z marcipánu. Doporučuji dortík upéct na nějakou zvláštní příležitost či oslavu (tak jak jsem to udělala já a upekla si ho k narozeninám), protože s netradičním šachovnicovým vzorem se před všemi určitě blýsknete :)



Suroviny:
na korpus
175 g změklého másla
100 g cukru krupice
175 g hladké mouky
70 g mletých mandlí
3 velká vejce
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžičky kypřícího prášku
červené gelové potravinářské barvivo (Wilton)

na potah
100 g meruňkové marmelády
230 g marcipánu
kukuřičný škrob na podsypání

marcipán a gelové barvy na libovolné zdobení

Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C a čtvercovou formu (20x20) vymažeme máslem a na dno dáme pečící papír. Z alobalu si vytvoříme příčku přes celou šířku formy, abychom ji rozdělili na dva obdélníky a mohli upéct oba barevné korpusy najednou. V míse utřeme máslo s cukrem do světlé pěny. Po jednom zašleháme vejce a nakonec vanilkový extrakt. K máslové směsi přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem a mandle a důkladně propracujeme na hladké těsto. Polovinu těsta dáme do jedné části formy, druhou část obarvíme pár kapkami červeného (růžového) barviva  a nalijeme do druhé části formy.  Povrch těsta uhladíme a dáme péct na cca 30 minut, dokud zapíchnutá špejle nevyjde z korpusu čistá. Korpusy necháme nejdřív chvíli chladit ve formě, poté je vyklopíme a chladíme na mřížce.
Korpusy položíme na sebe a okrájíme strany tak, abychom získali dva stejné kvádry, které pak ještě rozřízneme napůl, V rendlíku mírně mírně zahřejeme marmeládu a propasírujeme jí přes sítko, aby byla hladká. Marmeládou pak spojíme všechny čtyři hranoly k sobě tak, aby na řezu vytvořily šachovnici. Desku nebo vál mírně poprášíme kukuřičným škrobem a ze změklého marcipánu vyválíme obdélník o tloušťce cca 4 mm. Korpus namažeme z jedné strany marmeládou a touto namazanou plochou jej položíme na kraj marcipánového plátu. Potřeme i zbývající tři strany korpusu a celý jej zabalíme do marcipánu. Dort postavíme spojem dolů, marcipán po stranách zařízneme a uhladíme hladítkem. Přeneseme na dortový tác a dort dáme chladit přes noc nebo alespoň několik hodin do lednice, aby se rozležel.




4 komentáře:

  1. waaau, spadla mi brada =) Terko teda ten je =) úplně se mi sbíhají sliny...nevím jestli bych to zvládla, jste fakt dobrá cukrářka - pekařka - kuchařka =) =) =) a jak to máte vždy tak pěkně naaranžované a vyfocené =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. óóó Gabčo, děkuji mnohokrát za ta slova chvály, moc si toho vážím. Já sama tam ale ještě vidím rezervy, jak ve výtvorech, tak ve focení..

      Vymazat
  2. Nádherný :) u nás tedy bych s marcipánovým potahem neuspěla, ale barvičky by se určitě líbily :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) No ano, ono každý na marcipán není, ale musím říct, že já jsem dala docela tenkou vrstvu a doma se nebránili ani ti, kteří marcipán moc nevyhledávájí..

      Vymazat