pondělí 30. května 2016

Cizrnové kari se seitanem

Od té doby, co jsem loni ochutnala na Food Parade festivalu jídlo ze stánku Etnosvěta, slíbila jsem si, že musím určitě zajít i do jejich restaurace. Nakonec jsem pro to nadchla i kolegyně z práce a tak si občas uděláme čas a zajdeme do Etnosvěta na skvělý obědový bufet. Zatím se mi nestalo, že bych byla zklamaná, spíš naopak! Při poslední návštěvě jsem si kromě jiného naložila i cizrnové kari se seitanem a čekala, zda mě jídlo osloví. Chutě byly naprosto dokonalé a opravdu jsme si moc pochutnaly, až jsem si řekla, že tohle jídlo prostě nějak musím udělat i doma. No a znáte to, v restauraci ochutnáte něco skvělého, zkusíte to uvařit doma a rázem je z toho něco úplně jiného a ne tak dobrého...no a to se mi právě tentokrát nestalo :) Vůbec netuším, jak se mi to podařilo, ale výsledné jídlo nejenže připomínalo chuť, na kterou jsem se těšila, ale celkově bylo prostě vynikající. Tak ho zkuste se mnou a věřím, že si pochutnáte také :)



Suroviny:
na 4 porce
400 g cizrny z plechovky
2 jarní cibulky
1 velký stroužek česneku
plechovka krájených rajčat
cca 300 ml zeleninového vývaru
cca 300 g seitanu
1 -2 lžíce červené kari pasty (kdo chce jak pikantní)
1 lžíce strouhaného zázvoru
2 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce kvalitní směsi kari koření
1 lžíce římského kmínu (rozdrceného)
hrst mraženého listového špenátu (používáme-li čerstvý, dáme dvě vrchovaté hrsti)

Postup:
Seitan nakrájíme na tenké plátky.V pánvi wok rozpálíme olej a seitan z obou stran ho osmahneme dozlatova, vyjmeme z pánve. Rozpálený olej nyní smícháme s kari pastou a zázvorem, opékáme. Cibulku nakrájíme na kolečka (i zelenou část) a necháme zesklovatět v oleji zesklovatět. Po chvíli přidáme prolisovaný česnek, kari a římský kmín a ještě chvíli opékáme, dokud se koření nerozvoní.  Přilijeme krájená rajčata a zcezenou cizrnu, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Krátce provaříme, aby se chutě spojily a nakonec přidáme špenát a necháme v omáčce zcela rozmrazit. Ve finále vrátíme do pánve i seitan a prohřejeme. Podle chuti dokořeníme, ale podle mě už to většinou není potřeba a chuť je přesně taková, jaká má být :) Jako přílohu volím většinou pečivo nebo pita chleba.


10 komentářů:

  1. Mňam!takováhle jídla mám velmi ráda.Díky za receptík, určitě jej vyzkouším.BEAUTYPUSINKA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, určitě vyzkoušej a dej vědět, jak ti bude chutnat :)

      Vymazat
  2. Miluju vše s cizrnou! A pálivé :) Takže ukládám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě těší, snad bude chutnat :)

      Vymazat
  3. ...cizrnu jsem zatím dělala jako hummus a moc nám to chutnalo a pak jsem jej opražila a chutnalo to výtečně...ale s tím seitanem(kupuji ve zdravé výživě i se zeleninou) to by mi šmakovalo...=) tak další recept k vyzkoušení...krásný prosluněný den =)

    OdpovědětVymazat
  4. ...myslím, tím že jsem cizrnu z plechovky opražila =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hummus připravuji taky ráda, zrovna minulý týden jsem ho dělala:) A opraženou cizrnu jsem zatím ještě nedělala, ačkoli o ní slyším chválu všude možně. Tak třeba příště :)

      Vymazat
  5. nieco podobne som varila tento vikend a mnam :)

    Pozyvam na letnu GIVEAWAY, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2016/05/rexona-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  6. To vypada úžasně!!!! Miluju vsechno v čem je kari, určitě vyzkouším! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to mám s kari podobně :) tak ať chutná!

      Vymazat