pátek 6. května 2016

Čokoládová pěna s pomerančem

Myslím, že to zná každý, když vás honí mlsná a musíte si za každou cenu ukořistit alespoň jeden čtvereček čokolády :) Já mám takový divný zvyk, že doma se čokolády pomalu nedotknu, co je rok dlouhý (a tak se nám tu vrší různé bonboniéry, na které sedá prach), ale v práci -to mě vždy po obědě chytají chutě a té domácí bonboniéře bych dala klidně zavděk. No a taková nadýchaná čokoládová pěna je přímo stvořená k tomu ukojit všechny mlsné chutě a rozhodně s ní potěšíte i návštěvu. Pomeranč pěnu ještě více odlehčí a piškot poskytuje něco k "zakousnutí". Jestli si chcete udělat hříšnou chvilku, rozhodně jste tu správně :)



Suroviny:
na 4 porce
2 velké nebo tři menší bílky
120 g kvalitní tmavé čokolády + 30 g nastrouhané + kousek na ozdobení
3 lžíce cukru
100 ml smetany ke šlehání
8 vyfiletovaných měsíčků pomeranče
3 lžíce čerstvé šťávy z pomeranče
1 lžíce amaretta
cca 20 piškotů

Postup:
Piškoty rozsekáme na hrubo. Ve vodní lázni rozehřejeme nalámanou čokoládu, přidáme pomerančovou šťávu a amaretto, odstavíme. Ve větší míse šleháme bílky, v polovině šlehání přidáme cukr a ušleháme do lesklého sněhu. A nakonec v další míse vyšleháme do tuha i vychlazenou smetanu. K rozpuštěné čokoládě po malých částech přidáváme sníh a zlehka promícháváme. Poté do čokoládové směsi přimícháme i ušlehanou smetanu a nakonec nastrouhanou čokoládu. Připravíme si čtyři sklenice a na jejich dno rozdělíme nadrcené piškoty. Zalijeme do poloviny čokoládovou pěnou, přidáme 2 měsíčky pomeranče a ně rozdělíme zbytek pěny. Povrch zdobíme pomerančem a hoblinkami čokolády.


2 komentáře:

  1. ...čokoládovou pěnu dělám často pro přátele =)já moc čokoládu nemusím ale tohle je takové jemné, nadýchané...dobré završení po dobrém masovém obědě =)

    OdpovědětVymazat
  2. Musím brzy vyzkoušet
    http://odkazdehokousek.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat