neděle 5. června 2016

Dort Fraisier

Po minulé pauze jsem tento měsíc opět neodolala a pustila se do pečení v rámci pekařské výzvy časopisu Gurmet. Tentokrát byly na programu jahody a to bych si prostě nemohla nechat ujít, protože jahody miluju ve všech možných podobách. Dort Fraisier jsem sice tak trochu znala, ale předtím nikdy nedělala. Je to neuvěřitelně efektní záležitost a dort svým vzhledem evokuje léto a pohodu. Není ale jen dobrý na oko, je vynikající i na chuť, která je lehká a příjemně svěží - přesně tak, jak by to v létě mělo být. Tento dort je podle mě prostě letní nutnost a já ho určitě nedělám naposledy. Je pravda, že vám příprava chvilku zabere, ale rozhodně to stojí za to :)

Jelikož já jsem měla korpusy docela vysoké, podélně jsem je seřízla a dostala jsem tak další dva slabé pláty. Bylo mi líto je nějak nezpracovat a tak jsem po dokončení dortu udělala další krém, z korpusů vykrájela kolečka a vytvořila tři malé dortíky. Aby nepřišel nazmar ani drobeček, z odkrojků korpusů, jahod a zbytků krému jsem vytvořila pohár a lá fraisier. 


Suroviny:
na korpus 20 cm
150 g hladké mouky
150 g cukru krystal
6 vajec
špetka soli

na krém
300 ml plnotučného mléka
250 ml smetany ke šlehání
3 žloutky
50 g cukru krystal
30 g kukuřičného škrobu
semínka z jednoho vanilkového lusku
5 g práškové želatiny
1 lžíce studené vody
100 g jahodové marmelády
cca 700 g jahody

na dokončení
100 g marcipánu
gelová potravinářská barva růžová
jahody a jedlé květy na ozdobu

Postup:
Dort je lepší připravit den předem, protože je nutné ho chladit přes noc. Na přípravu piškotu předehřejeme troubu na 180°C. Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme je s cukrem do nadýchané světlé pěny, ke které ručně přimícháme mouku, Z bílků a soli vyšleháme pevný lesklý sníh a jemně zapracujeme do žloutkové směsi. Roztažené okruží z dortové formy dáme na plech vyložený pečícím papírem a na dno nalijeme polovinu piškotového těsta. Pečeme cca 15 minut, poté upečeme i druhý korpus. V roztaženém okruží pečeme proto, že těsto se při pečení trochu smrskne a pak bude do zavřené formy pasovat akorát.
Na vanilkový krém ušleháme žloutky s cukrem, přidáme kukuřičný škrob a dobře promícháme. Z lusku vanilky vyškrábneme zrníčka, přidáme je do mléka a přivedeme k varu. Tenkým pramínkem za stálého míchání naléváme mléko ke žloutkové směsi. Celý obsah mísy pak přelijeme znovu do kastrůlku a na mírném ohni necháme za stálého míchání zhoustnout. Hotový krém přelijeme do čisté mísy, přetáhneme potravinářskou fólií a necháme zchladnout. Do mističky nalijeme vodu, promícháme s želatinou a necháme bobtnat. Vychlazenou smetanu vyšleháme dotuha. Ve vodní lázni rozehřejeme tři lžíce vanilkového krému na teplotu 45°C, přidáme nabobtnalou želatinu a rozmícháme v krému dohladka. Krém i se želatinou vmícháme do mísy se zbývajícím krémem a nakonec opatrně spojíme i s vyšlehanou smetanou. 
Tento vanilkový krém je klasikou, kterou můžete použít na různé druhy moučníků a nikdy vás nezklame.
Cca 14 pěkných, stejně velkých jahod zbavíme lístků a podélně rozřízneme. Zbytek jahod očistíme a nakrájíme na menší kousky (pár necháme na ozdobu). Menší polovinu krému přendáme do cukrářského sáčku s hladkou menší špičkou. Okruží dortové formy zavřeme, obalíme potravinářskou fólií a položíme na servírovací tác. Na dno položíme první piškotový plát a potřeme polovinou propasírovaného džemu. Jahody na poloviny přiložíme řeznou stranou k vnitřnímu okraji dortového okruží a celé ho jahodami olemujeme. Pomocí cukrářského sáčku nastříkáme krém těsně mezi jahody, aby nikde nezůstaly mezery.  Zbylý krém vrátíme do misky a polovinu rozetřeme na piškot. Posypeme nakrájenými jahodami a navrstvíme zbylý krém, který by měl zakrýt všechny lemující jahody. Navrch přitiskneme druhý plát piškotu, potřeme zbylým krémem a takto dort uložíme do lednice.




3 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Děkuji :) nejen vypadá, ale i doopravdy je! Takový bych mohla každý týden :P

      Vymazat
  2. ...to já taky ale nesměla bych přibrat...=)

    OdpovědětVymazat