čtvrtek 14. července 2016

Mramorová zmrzlina s červeným rybízem

S tímto novým příspěvkem už si pomalu říkám, zda bych neměla vytvořit novou rubriku s názvem "Ze zahrádky" :) Ale o tom to podle mně přesně je, vařit z aktuálních a lokálních surovin, z toho co vám roste na zahrádce, za rohem v lese a podobně. Teď je právě ten čas, kdy všude okolo dozrává ovoce a zelenina a je to jako svátek v kuchyni - alespoň pro mě. Někdy je ale úrody přebytek a tak hledáme, jak vše plnohodnotně využít. Z rybízu jsem dělala koláč, bublaninu, marmeládu máme ještě z loňska a v mrazáku je červených bobulek víc než dost. A tak proč rybíz nevyužít třeba na zmrzlinu, když máme to léto? Červený rybíz je ve zmrzlinové branži tak trochu otloukánek a používá se spíš ten černý, který má pikantní a výraznější chuť. Černého ale máme maličko a tak volba byla jasná. O to větší bylo moje překvapení, když jsem zmrzlinu ochutnala. Byla totiž vynikající! Jemná smetanová chuť se mísí s nakyslou rybízovou, ale obě chuti jdou samostatně rozeznat, no prostě jedna báseň!



Suroviny:
na 1 velkou vaničku
500 ml smetany ke šlehání
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
1 lžička vanilkového extraktu
cca 700 g otrhaných bobulek červeného rybízu

Postup:
Omyjeme a otrháme bobulky rybízu a propasírujeme ho přes síto, abychom oddělili semínka a šlupky. Čistou šťávu dáme stranou. Šlehačku vyšleháme dotuha a pramínkem do ní pomalu přimícháváme kondenzované mléko, nakonec zamícháme i vanilkový extrakt. Já nemám zmrzlinovač, takže jsem šla staromódní metodou. Šlehačkovou směs nalijeme do kovové nádoby na srnčí hřbet nebo jiné mrazuvzdorné nádoby. Rybízovou šťávu přimícháváme postupně a velmi opatrně, abychom zachovali mramorový vzor. Nádobu překryjeme potravinářskou fólií a dáme mrazit alespoň na 6 hodin. Jestliže používáme zmrzlinovač, necháme zmrazit v přístroji pouze šlehačkovou hmotu a rybízovou šťávu přimícháme až nakonec ručně, aby se zachoval mramorovaný vzor.





6 komentářů:

  1. Tyjo! tak to musím vyzkoušet! já jsem dělala takhle zmrzku jenom z datlí a zmraženého banánu. Tahle musí chutnat bezvadně! BEAUTYPUSINKA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Zmrzlina chutná jako z obchodu, teda ještě lépe :D

      Vymazat
  2. červený rybíz mám nejradši,takže zmrzlina je určitě výtečná.Jen nemám v mrazáku bohužel ani kousek místa:-(,budu muset něco rychle spotřebovat.Jen to zkusím bez toho sladkého mléka,dám jen trošku cukru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Olgo, s tím mrazákem to dobře znám - to je nekonečný boj :) Jinak já jsem právě nedávala cukr a místo toho slazené mléko, pěkně se to doplňuje s nakyslým rybízem.

      Vymazat
  3. Mmmm! Tak tahle zmrzka vypadá vážně naprosto DOKONALE! Červený rybíz sice moc ráda nemám, ale tuhle zmrzlinu bych si s chutí dala. Takže děkuji za recept, někdy ho moc ráda vyzkouším. :)
    Diary of Girly Things

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, určitě recept vyzkoušej a pak napiš, jaká byla zmrzlina :)

      Vymazat