pondělí 22. srpna 2016

Luxusní cuketový dort s mascarpone, karamelem a ořechy

Cuket máme každoročně dost a dost a tak se každou sezónu snažím přijít s nějakým novým receptem, který doma není okoukaný, kromě všemožných placiček, polévek nebo i těstovin, připravuji s cuketou i moučníky. Zkoušela jsem cuketový perník nebo třeba brownies, ale nedávno jsem na webu Kačky vidličky objevila recept na luxusně vypadající cuketový dort s mascarpone a věděla jsem, že ho prostě musím zkusit. Dort je hutný a vláčný, mascarpone se smetanou mu dodává jemnost a karamelová poleva se zkaramelizovanými ořechy z něj dělá luxusní záležitost. Několikrát jsem si sama ověřila, že nikdo nepozná, z čeho vlastně dort je a v tom je jeho velký vtip. Ti nekoneční odpůrci cuket pro jednou nebudou mít slov a dort si okamžitě oblíbí. Nemusíte se za něj stydět i před návštěvou, spíš bych řekla, že vám utrhají ruce :) No a kdyby vám náhodou zbyl nějaký karamel, tak věřím, že někdo z rodiny se rychle postará o jeho likvidaci :D
U nás se tenhle dortík okamžitě ujal a já moc děkuji za inspiraci Kačce! Recept jsem si lehce upravila podle svého.



Suroviny:
na korpus o průměru 23-25 cm
cca 800 g nahrubo nastrouhané cukety, oloupané a zbavenké semínek
200 g hladké mouky
200 g kokosového cukru
40 g kakaa
1 sáček kypřícího prášku
180 ml rostlinného oleje
200 ml polotučného mléka
3 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžičky perníkového koření
2 špetky soli

na krém:
250 g mascarpone
250 ml smetany ke šlehání
2 lžíce cukru moučka
1 lžička vanilkového extraktu

na karamel:
150 g cukru krupice
100 ml smetany na šlehání
30 g másla
50 ml vody

zkaramelizované ořechy:
hrst celých mandlí
3 lžíce třtinového cukru

Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Nejdříve smícháme v míse sypké suroviny na korpus. Stranou prošleháme olej s mlékem, vajíčky a extraktem a přilijeme k suché směsi. Jako poslední k těstu přidáme nastrouhanou cuketu a znovu dobře promícháme, až je směs kompaktní. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Pečeme na horkovzduch asi 70 minut, dokud špejle vyjde z koláče čistá. Pečeme opravdu dlouho, ale je to tak, cuketa je velmi vlhká a chce to svůj čas.  
Na krém vyšleháme smetanu dotuha a lehce vmícháme mascarpone s cukrem i vanilkový extrakt.
Dále si připravíme karamel. Do rendlíku nasypeme cukr, zalijeme vodou, přivedeme k varu a necháme mírně probublávat. Mícháme pouze dokud se nerozpustí cukr, poté už ne. Je ale důležité kontrolovat neustále barvu, aby se karamel nepřipálil. Jak se odpařuje voda, karamel bude zlátnout - dejte mu ale čas, chvíli to trvá. Když je barva krásně zlatavá, ale ne příliš hnědá, karamel odstavíme z plamene. Ohřejeme si smetanu k bodu varu a ihned ji za stálého míchání vlijeme do právě odstaveného karamelu. Karamel nejdříve vzkypí, tak se nelekněte. Stálé mícháme metličkou, dokud nedostaneme hladký krém. Přidáme máslo, znovu promícháme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Nakonec si připravíme zkaramelizované ořechy tak, že v rendlíku rozpustíme cukr, přidáme ořechy a řádně mícháme, dokud se ořechy pěkně neobalí. Stáhneme z ohně a ořechy rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a necháme vychladnout.



5 komentářů:

  1. To je hodně luxusní zákusek. Krásný :)

    OdpovědětVymazat
  2. To je hodně luxusní zákusek. Krásný :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nemáte chybu v gramáži cukety?? ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji moc za upozornění, už jsem opravila

      Vymazat